Добрата хидратация на кърмачката изисква 16 чаши вода дневно

Добрата хидратация на кърмачката изисква 16 чаши вода дневно

Д-р Александрова завършва медицина с отличие през 2018 г. Работи в отделението по педиатрия и в спешения педиатричен кабинет към УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" от началото на 2019 г., както и в отделение за Ковид-19 за деца в същата болница през 2020 г. От лятото на 2020 г. създава Инстаграм профил @mamadoc.bg, в който споделя полезна информация относно отглеждането на деца, както и съвети за бързо справяне с възникнали медицински състояния. Вярва, че информираността е най-важният ключ за осъзнато и спокойно родителство. Именно това я мотивира да споделя в Инстраграм канала си информация, която често остава неясна за родителите.

Майчиното мляко е богато на антитела, изгражда имунната система на бебето в здрава защитна сила и подпомага установяването на поддържащи здравето бактерии в храносмилателния тракт на бебето. Но как кърмата се влияе от храните и напитките, които консумира кърмачката?

Въпреки че е малко вероятно кърмените бебета да развият хранителна алергия от майчиното мляко, някои храни може да не са подходящи за кърмачето. Сред тях са пикантните храни или зеленчуци, произвеждащи газове, като зеле и броколи, които могат да накарат бебето да бъде нервно по време на хранене. Ако това се случи, избягвайте временно тези храни и опитайте отново, когато детето порасне малко.

Поддържайте се добре хидратирани! 

Като кърмачка, майката се нуждае от около 16 чаши вода на ден. Така се компенсира допълнителната вода, която се използва за производството на кърмата. Един от начините да си набавите необходимото количество е като изпивате голяма чаша вода всеки път, когато кърмите бебето си. Подборът на вода също е важен за поддържане на здравословен баланс на йоните в тялото при кърмене. Например популярната вода DEVIN Изворна има постоянен състав, ниска минерализация и уникален баланс на минералите, което я прави подходяща за всекидневна употреба. Тази вода се добива от извор с доказана чистота и достига до майката и детето недокосната от човешка ръка. Именно затова се препоръчва за консумация от бременни, бебета и малки деца. 

За сметка на допълнителната хидратация на кърмещата жена бебетата обикновено не се нуждаят от нищо друго освен от млякото на майка си, за да останат хидратирани. Ако вашето бебе изглежда дехидратирано поради повръщане или диария, които продължават 24 часа или повече, се консултирайте с лекар, за да ви насочи към адекватните начини за рехидратация. 

Кофеин и алкохол по време на кърмене?

Ако кърмите, най-добре е да се въздържате от алкохол или първо да обсъдите въпроса с вашия лекар. Счита се, че след консумация на малко количество алкохол, трябва да се изчака четири часа или повече преди кърмене (при това не по-рано от 3-месечна възраст). Много жени са чували, че пиенето на бира увеличава производството на мляко, но това не е потвърдено с научни доказателства.

Малки количества кофеин не са противопоказани по време на кърмене, но от значение е и часът от денонощието, в който се приема. Сутрешното кафе се счита за безопасно. Имайте предвид, че някои чайове също съдържат кофеин. 

Каква риба да избягвате

Рибата и морските дарове осигуряват важни хранителни вещества. За да намалите излагането си на известни химически замърсители като живак, избягвайте да консумирате големи дънни риби, докато кърмите, като кралска скумрия, риба тон, акула, риба меч и по-екзотичните, но продавани у нас – тайлфиш, атлантически голямоглав и атлантически син марлин. 

Полезен навик

Кърменето е най-естественото нещо, но то също и е вид навик, изграждането на който може да отнеме известно време. Не липсват и трудности, но големите ползи за здравето на майката и бебето, както и за изграждането на дълбока емоционална връзка между тях определено си заслужават усилията. 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay