Есенен косопад: Какво трябва да знаем

Есенен косопад: Какво трябва да знаем
Canva

Есенният косопад е нормален и често срещан феномен. Какво през пролетта, така и през есента, косата ни преминава през определени процеси, кето води до загуба на опредлеен количество от нея. 

През есента обикновено хората забелязват увеличено количество изпадащи косми при ресане, миене или просто по време на ежедневната грижа. Есенният косопад обикновено е временен и сезонен. Той обикновено се появява през септември и октомври и може да продължи няколко седмици до няколко месеца, след което косата се стабилизира.

Този вид косопад обикновено е част от естествения цикъл на растеж на косата. Ето какво трябва да знаете:

Причини за есенния косопад

Есеният косопад се дължи на природни фактори. Комбинацията между студа и сухия въздух и по-кратките дни може да повлияе значително на здравето на косата.

Количество коса, което изпада

Средно, хората губят около 50-100 косъма на ден. През есента обаче този брой се увеличава поради природните цикли на косопада.

Грижа за косата

Здравословният начин на живот, включително храненето и пиенето на достатъчно количество вода, играят важна роля за здравето на косата. Избягвайте агресивната обработка на косата, като използването на маши и преси за оформяне и агресивни химикали. Поддържайте косата чиста и използвайте нежни шампоани и балсами.

Консултирайте се със специалист

Ако имате сериозни проблеми с косопада, консултирането с дерматолог може да бъде удачна опция за вас. Той може да определи причината и да предложи лечение, ако е необходимо.

Подходете се с разбиране

Есенният косопад е често временен и се коригира сам по себе си. Не се притеснявайте излишно, особено ако проблемът не е сериозен.

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay