"Мръсната дузина": Кои са 12-те най-замърсени плодове и зеленчуци

"Мръсната дузина": Кои са 12-те най-замърсени плодове и зеленчуци
Canva

Замърсяването на храните може да бъде причинена от различни фактори, като употреба на пестициди, хербициди, химикали, обработка с консерванти и други. Към 2022 г. ягодите и спанакът продължават да държат първите две места в т.нар. "мръсна дузина".

Според експертите по хранителна безопасност и организации като "Тест на замърсеността на храни" (EWG), някои от плодовете и зеленчуците, които обикновено се смятат за по-замърсени, включват:

  1. Ягоди
  2. Спанак
  3. Кейл
  4. Праскови
  5. Круши
  6. Нектарини
  7. Ябълки
  8. Камби и люти чушки
  9. Череши
  10. Боровинки
  11. Зелен фасул

Тези храни са често предмет на изследвания от страна на EWG и подобни организации, за да се определи равнището на замърсеност с пестициди. Въпреки това, винаги е добра идея да се поддържате информирани за текущите статистики и препоръки, тъй като те могат да се променят въз основа на нови изследвания и данни.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay