Тодор Живков на кокили пред Корекома

Ливинг СОЦ

Машина на времето, която ще ни пренесе в миналото или сбор от съчинени представи за СОЦ-а, дошли от хора, които нямат спомени от преди 1989-а година - преценете сами какво точно представлява интерактивната инсталация "Ливинг СОЦ".

 

Ще имате тази възможност на 16 декември в София, когато СОЦ-ът ще се сблъска със стрийт-а и в продължение на пет дена ще ни доказва, че "Представата на младите за СОЦ-а е техният личен СОЦ".

Това е мотото на новата, трета подред тема на динамичната платформа за инсталации Living Museum.

 

Откриването на "Ливинг СОЦ" е планирано за 19 ч., а мястото е ъгъла на улиците "Г. С. Раковски" и "Иван Вазов", в сградата на БДЖ. Авторът Васил Тучков е събрал артисти, които не са се редили на опашки за кисело мляко, стискайки безценен купон, но са израснали в епицентъра на СОЦ влиянието в зората на демокрацията у нас. Те ще предложат на публиката фестивал и бианале за дизайн, в духа на конструктивистите – Родченко и Попова. Отделни елементи са изложба на архивни и днешни фотографии, диктатори на кокили, инсталации, Кореком, мултимедия, творчески работилници и други.

 

В продължение на час ул. "Г. С. Раковски” ще бъде затворена в отсечката от площад "Славейков” до сградата на БДЖ за преминаването на манифестация от пионери, чавдари, жонгльори и огнен пърформънс. Всяка от инсталациите е интерактивна, като целта е посетителите да са и участници. На музикалната сцена са канени да звучат "заслужилите народни артисти” Милена, Уикеда и Скилър.

 

Според екипа на Living Museum косвено засегнатото младо поколение има различни и често противоречиви мнения по въпросите за соц-режима, а именно: образ, построен от разкази, оплаквания, хвалебствия, приказки за скъпоценни шоколадови яйца и дънки, липсващи банани, бригадирски лета, вечерни часове и забранени думи.

 

"Всички тези съставки са забъркали рецепта за пълна обърквация у младия "европейски” българин и отдават фантастично значение на заобикалящите го надгробни паметници и тотеми, все гигантски, строги и често въоръжени", коментират организаторите на музея с живи експонати. Освен с българския режим, екипът ще ни сблъска и със съветския, кубинския и китайския СОЦ.

 

Мисия на фестивала е да събира артисти от различни сфери на национално и международно ниво в тематична колаборация.

Досега Живият музей представи холандската тема "(Х)амстердам: история за котки, хамстери, летящи къщи и колела” през юни в София и през септември в Нощ на музеите в Пловдив.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay