Вкусната запеканка, направена от картофи, сирене и яйца, е любима на малки и големи. На мнозина рецептата се струва сложна и като "една от онези манджи, които само мама и баба могат да сготвят”.
Всъщност приготовлението е изключително лесно и не изисква никакви специални кулинарни умения. В това ни увериха нашите колеги от Kulinar.bg, които предлагат една изключително вкусна рецепта за класически картофен огретен.
Необходими продукти
1 кг картофи
60 гр кашкавал
150 гр краве сирене
50 мл олио
50 гр масло
3 бр. яйца
400 мл прясно мляко
40 гр брашно тип 500
2 гр бял пипер
10 гр галета
Начин на приготвяне
Картофите се сваряват, обелват се и се намачкват грубо.
Прави се бешамелов сос като брашното се запържва в маслото, разрежда се с прясното мляко и се кипва при непрекъснато бъркане. Подправя се със сол и бял пипер на вкус.
Картофите се смесват с олиото, разбитите яйца, натрошеното бяло сирене и бешамеловия сос. Всичко това се изсипва в намаслена и поръсена с галета форма.
След като се изпече, ястието се поръсва с настърган кашкавал и се връща във фурната, докато кашкавалът се разтопи и стане златист.
Ако пък вие имате собствени идеи, свързани с това или друго ястие от традиционната българска кухня, споделето ги в конкурса на Kulinar.bg. Защо ли? Може да спечелите уникални награди!
Още рецепти от Kulinar.bg за ястия с картофи:
Голямо кюфте
Мусаката на Крис
Картофи с тиквички и майонеза
16 | 2 |