Коледен козунак

Нарича се "панетоне" и рецептата идва от вкусна Италия

Коледен козунак

Вероятно сте чували за прочутия милански козунак, който обикновено радва празнуващите по Коледа и Нова година. За съжаление, ако направите опит да си купите нещо подобно на българския пазар, вероятността да останете разочаровани е много голяма. Ето защо решихме да се допитаме до професионалистите от Kulinar.bg и те ни научиха как да си приготвим "панетоне" сами.

Необходими продукти
300 гр. брашно
100 гр. масло
75 гр. сушени плодове
75 гр. стафиди
75 гр. захар
25 мл прясно мляко
3 яйца
2/3 пакетче мая
настъргана кора от 1 лимон

Начин на приготвяне 

Маята се размива в 1 кафена чашка хладка вода и се смесва с половината брашно.

От тестото се прави топче.

В голяма тенджера се сипват около 2 л хладка вода и се слага тестото, докато то изплува на повърхността.

Другата половина от брашното се смесва с останалите съставки (сушените плодове трябва да са нарязани на кубчета).

След 20 минути се смесват двете теста и всичко се размесва много добре.

Висока цилиндрична форма (може и кутия от нескафе или сухо мляко) се намазва с масло и в нея се слага тестото.

Оставя се да втасва на топло за около 40 минути.

Панетонето се намазва с разбито яйце и се поръсва с едра захар.

Пече се на умерена фурна (180 градуса) в продължение на 30-40 минути.

Имайки предвид прекрасния резултат не звучи сложно, нали? Пожелаваме ви весело, топло и вкусно посрещане на Коледа!



6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



9
Не е посочен 02.01.2013|10:08
То Коледа вече мина, ама не мисля, че нещо пречи този козунак да се направи например за Великден! Мисля, че много добре ще се впише като цяло за когато и да е било.
8
Не е посочен 28.12.2012|16:02
Доста вкусен ми изглежда този козунак и ще го приготвя през почивните дни.
7
Не е посочен 28.12.2012|11:08
Много исках да си направя такъв козунак в домашни условия но не ми остана време и ще се опитам да направя такъв по новогодишните почивки.
6
Не е посочен 28.12.2012|10:50
Панетоне! Обожавам такъв козунак, но да си призная съм по-склонна да дам пари за него отколкото да го правя вкъщи.
5
Не е посочен 27.12.2012|20:55
И тази Коледа козунакът ми се получи добре, нищо че разчитах на пекарната вкъщи и грозната форма, с която излиза.
4
Не е посочен 27.12.2012|17:32
Редовно си купувам такива козунаци, но от магазина, на мен никога не ми се получават толкова добре и на конци, както трябва да бъде.
3
Не е посочен 27.12.2012|14:16
Точно този козунак, който сте показали на снимката не може да мине без някакъв ликьор, тъй като той прави ароматът му особено привлекателен.
2
Не е посочен 27.12.2012|13:57
малко късно го виждам,обаче мисля да го изпробвам покрай нова година,наистина много простичко изглежда и много вкусна снимка има :)
1
Не е посочен 27.12.2012|12:41
Правих същият козунак с почти подобна рецепта и трябва да ви кажга че се получи страхоно.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay