Лесна рецепта за торта Наполеон

Понякога жаждата за десерт ни връхлита от нищото и търсим бързо и лесно лакомство, което да приготвим в рамките на един час. Но понякога сме в настроение да приготвим нещо по-сложно: десерт, който може да отнеме малко повече време, но със сигурност си заслужава. Такава е и торта Наполеон. 

Пластове бутер тесто и домашен ванилов крем, покрити със сметана и трохи от бутер тесто и украсени с пресни плодове. 

Този кремообразен прохладен десерт е много подходящ за лятото: 

Необходими продукти:

За крема:

8 големи жълтъка (112 гр.)

1/2 ч. (56 гр.) царевично нишесте

щипка сол

1 ч. (200 гр.) захар

4 ч. (1 л) мляко

4 с.л. масло

4 ч.л. ванилов екстракт

2 ч. (500 мл) сметана

За блатовете:

500 грама бутер тесто

малко брашно, за поръсване

За украса: 

пресни горски плодове 

Начин на приготвяне:

В голяма термоустойчива купа разбийте жълтъците, царевичното нишесте, солта и 1/2 чаша захар. 

В среден съд загрейте млякото и останалата захар, като разбърквате, докато захарта се разтвори. При непрекъснато разбиване изсипете половината горещо мляко в яйчената смес.

Изсипете млечно-яйчената смес в тенджера и гответе на среден огън, като бъркате непрекъснато, докато кремът заври и се сгъсти. Гответе, като разбърквате, още 1 минута, след което отстранете от огъня. Добавете маслото и ванилията.

Изсипете горещия сладкарски крем в тава и покрийте с найлоново фолио, като го притиснете към крема. Приберете в хладилника докато изстине.

В голяма купа разбийте сметаната. Прехвърлете студения сладкарски крем в друга голяма купа и разбъркайте. Разбъркайте една четвърт от разбитата сметана в сладкарския крем. С помощта на гумена шпатула внимателно добавете останалата бита сметана. Охладете отново.

Кремът може да се направи 3 дни предварително и да се съхранява в хладилник.

Загрейте фурната до 200° и сложете хартия за печене в тава. Извадете 1 лист бутер тесто от хладилника. Върху леко набрашнена повърхност разточете във формата на правоъгълник. Набодете навсякъде с вилица.

Печете 12 до 15 минути. Прехвърлете върху решетка и оставете да се охлади напълно.

Повторете с останалите 3 листа бутер тесто. 

Изрежете ръбовете, така че правоъгълниците да бъдат с еднаква форма.

Сглобете тортата, като редувате блатове и крем. Изрезките натрошете на трохи и поръсете отгоре. 

Покрийте с найлоново фолио и охладете за поне 4 часа. 

Украсете тортата с пресните плодове. 

Да Ви е сладко!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay