Как да не прехвърляте страховете и тревогите си върху децата си

Как да не прехвърляте страховете и тревогите си върху децата си
unsplash

Най-честият страх сред родителите е, че ще предадат собствените си проблеми с психичното здраве на децата си. 

Ако сте в същата ситуация и се чудите дали детето ви ще наследи вашите собствени страхове, безпокойство или невроза, вероятно също се чудите дали това "наследство" попада в природата срещу възпитанието. Истината е, може би разочароващо, че може да е по малко и от двете. Дете, чийто родител страда от тревожност, е по-вероятно да развие разстройството и проучванията показват, че генетичните промени от преживяната травма могат да бъдат предадени на деца или внуци.

Дори и без конкретна травма, вашето дете може да възприема страховете ви. Децата използват родителите си като мерило за това как да се отнасят към света и така те могат да наблюдават и интернализират вашите страхове, тревоги или неврози още в ранна детска възраст. 

Рационалната тревожност не е непременно нещо лошо. Въпреки това, когато стане ирационално и се нормализира и приеме в културата на дома, вие рискувате да го предадете и проектирате върху децата си по начин, който може да им повлияе негативно.

Може да търсите какво да направите, когато видите това въздействие, но търсенето на професионална подкрепа за психично здраве е най-добрият ход.

Добра практика е да изследвате собствените си реакции на стрес. Можете също да опитате техниката BOAT, когато почувствате, че се тревожите около детето си. В акронима първата стъпка е да дишаме. Когато умът е тревожен, хората имат стеснен поглед върху ситуацията, така че дълбоките вдишвания могат да помогнат за отпускане на тялото и разширяване на този поглед. 

Следващата стъпка е да наблюдавате чувствата си с любопитство. Забележете ги, назовете ги и след това преминете към следващите стъпки- приемане и мислене. "Кажете си: "Приемам, че се чувствам тревожен, приемам, че това се случва" и след това помислете: "Добре, възможно ли е този сценарий, за който се тревожа, да се случи? Колко възможно или вероятно?". Това може да ви помогне да излезете от спиралата.

С по-конкретни термини, да кажем, че изпитвате социална тревожност. Въпреки че може да се страхувате от леки разговори, вероятно не искате детето ви да се чувства по същия начин относно срещите и партитата.

При социалната тревожност често има поведение на избягване. Родителят може да се изолира или изобщо да избягва социалните събирания. Това може да ограничи социалните възможности за детето, поставяйки го в неравностойно положение по отношение на изграждането на социални умения и потенциално предаване на социалната несигурност. В тази ситуация например, можете да помолите друг възрастен за помощ. Тоест детето ви да не бъде лишено от социални контакти, а те да му бъдат предоставени с помощта на някой друг. Ваша приятелка да заведе детето на детски рожден ден, баща му да го заведе в парка и т.н.

Или може би ви е страх от летене, но искате да отгледате дете, пътуващо по света. Можете да разговаряте за страховете си с детето си, като кажете: "В момента се чувствам тревожен, защото не съм свикнал да летя. Ще си поема дълбоко въздух, защото това ми помага да се чувствам по-спокоен. Искаш ли да го направиш заедно с мен?"

Може никога да не е хрумнало на вашето дете, че не е безопасно, защото не е знаело, че може да е опасно. Поради тази причина не бива да споделяте, че страхът е нещо нормално. Обяснете, че проблемът е във вас. 

Смята се, че предпазването на децата ви от потенциална вреда е защитна реакция. Това не е невярно, но със сигурност има случаи, в които може да се стигне твърде далеч и всъщност може да бъде пагубно за емоционалното развитие на детето. 

Ако видите детето си да моделира вашите собствени страхове, тревоги и неврози, никога не е твърде рано да потърсите професионална помощ. 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay