Как родителите-булдозери вредят на децата си по-зле от родителите-хеликоптери

Родителите-булдозери са ново поколение, което премахва всички препятствия по пътя на децата си.

Как родителите-булдозери вредят на децата си по-зле от родителите-хеликоптери
Pexels

Правилното възпитание винаги е тема за безкрайни дискусии. Родителите искат само най-доброто за детето си, но понякога това води до по-големи проблеми. В детството всичко все още изглежда нормално, но проблемите стават очевидни по-късно.

Детски и юношески психотерапевти обясняват как да подкрепяте децата си, без да ги претоварвате или задушавате.

Родителите искат само хубави неща и искат да помогнат на детето си, но това често води до много проблеми впоследствие. Ако децата не се научат как да се справят с трудни или неприятни ситуации или не претърпяват никакви неуспехи, те никога няма да се научат да се справят със стреса или да опитат алтернативни стратегии  и да се поучат от тях.

Децата трябва да се научат, че могат да губят, да чакат неща и да издържат на ситуации, които не винаги протичат гладко. В противен случай им липсва психологическа стабилност и необходимата подготовка за истинския живот. И това е въпреки добрите намерения на родителите. Но тогава децата никога не са се научили да решават нещата сами и да извличат чувство за постижение от това.

Липса на стратегии за решаване на проблеми в ежедневието

В ежедневната си практика психотерапевтите се сблъскват с тези ситуации по-често, отколкото си мислите.

Често проблемите с родителството произтичат от собственото детство на родителите-булдозери. Желанието за повече внимание или подкрепа от собствените им родители сега се проектира върху собственото им дете.

Професионалната подкрепа помага да се разбере, че провалите са част от живота на детето. Бъдете до детето си, когато получи лоша оценка или падне от колелото си. Но не предпазвайте детето си от всички проблеми. Децата се учат от проблемите и разочарованието и получават нова мотивация. Това е важно за тяхното развитие.

Защо е опасно да бъдете "родител хеликоптер"?

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay