Как се обработва пъпчето на новородено?

Как се обработва пъпчето на новородено?
Pexels

Обработката на пъпчето на новородено е важна част от грижите за бебето след раждането. Ето няколко стъпки, които можете да следвате:

Мийте ръцете си добре: Преди да започнете процедурата, измийте добре ръцете си с топла вода и сапун. Това ще помогне да се предотвратят инфекции.

Използвайте сухо и чисто памучно тампонче: Внимателно избършете пъпчето и около него с чисто памучно тампонче, за да премахнете излишната влага и пот.

Не използвайте алкохол: В миналото се препоръчваше използването на алкохол или други антисептични разтвори за почистване на пъпчето на новороденото, но тази практика вече не се препоръчва от медицинските специалисти. Някои проучвания показват, че използването на алкохол може да забави зарастването на пъпчето.

Пазете пъпчето сухо и чисто: Основният принцип за грижа за пъпчето на новороденото е да го оставите да изсъхне и зарасне естествено. Памучните пелени и дрехите на бебето трябва да бъдат подходящи и да не натискат пъпчето.

Следете за признаци на инфекция: Ако забележите червена или възпалена кожа около пъпчето, изпускане на гной или лоша миризма, консултирайте се с педиатъра на бебето. Тези симптоми могат да бъдат индикация за инфекция, която изисква лечение.

Не използвайте лепенки: В миналото се използваха лепенки, за да се поддържа пъпчето на новороденото. Тази практика вече не се препоръчва и не се използва. Пъпчето ще се зарасне и падне от само себе си, когато е готово.

Помнете, че винаги е добра идея да консултирате се с педиатъра на бебето, за да получите конкретни насоки и съвети за грижа за пъпчето, тъй като инструкциите могат да се различават в зависимост от индивидуалните обстоятелства и медицинските изисквания на бебето.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay