Кога трябва да спрете да къпете децата си, според психолозите

Кога трябва да спрете да къпете децата си, според психолозите
Pexels

Къпането с вашето дете може да бъде чудесна възможност за свързване, като 84% от родителите са съгласни, че това е едно от най-приятните неща, които правят с децата си.

Някои от нас винаги ще пазят спомена от къпането на децата си за първи път, наблюдавайки любопитните им очи и забелязвайки колко им е приятно да бъдат във водата. Психолозите казват, че тази практика е критична за когнитивното и емоционалното развитие на нашите бебета и че има момент, когато трябва да спрем да го правим.

Къпането с децата ви има някои предимства

Това може да бъде възможност за свързване както на децата, така и на родителите, тъй като те научават много, като гледат и копират своите родители. Къпането на вашето бебе го учи колко е важно докосването и това е друг начин да му дадете усещането за контакт кожа до кожа. Освен това осигурява положително и успокояващо взаимодействие между всички участващи. 64% от родителите казват, че не използват телефоните си по време на баня, което прави това събитие идеалното време да се свържете с детето си. 

Къпането с децата ви може да бъде чудесна възможност да им предадете важни уроци за телата им и света около тях. Ето някои неща, които можете да обсъдите по време на баня:

Положителна представа за тялото: Когато децата видят, че родителите им се чувстват комфортно в собствената си кожа, това може да им помогне да развият положителна представа за тялото. Избягвайте да правите отрицателни коментари за собственото си тяло или телата на децата си, а вместо това използвайте позитивен език, за да ги описвате.

Анатомия и различия между половете: Времето за къпане е идеална възможност да научите децата си за различните части на тялото и техните физически и биологични функции. Можете да използвате това време, за да обсъдите различията между половете и да помогнете на децата си да разберат, че телата на всеки са уникални.

Промени в тялото: Докато децата растат, телата им претърпяват много промени. Времето за къпане може да бъде чудесно време да представите тази идея и да помогнете на децата си да разберат, че промяната е естествена част от живота.

Научни теми: Времето за къпане също може да бъде забавен начин да запознаете децата си с научните концепции. Можете да използвате играчки и мехурчета, за да разпалите любопитството им.

Коя е подходящата възраст да спрете да се къпете с децата си?

Въпреки че няма ясен отговор на този въпрос, важно е родителите да са наясно и да се водят от децата си. Ако започнат да коментират или да се чувстват неудобно около родителите си, когато са голи, тогава родителите трябва да спрат да се преобличат или къпят пред тях. Експертите смятат, че докато голотата не е травматична за детето, къпането заедно е съвсем нормално.

Д-р Бейер, психолог, съветва родителите да спрат да се къпят заедно с децата си, след като започнат училище - около 5 или 6-годишна възраст. На тази възраст е време децата да започнат да се къпят сами, като в началото е добре да ги наблюдавате. По този начин те могат да придобият чувство за автономност и да научат важни хигиенни умения.

Според експертите това е подходяща възраст да спрем да се къпем с децата си, защото те се нуждаят от повече уединение и лично пространство, докато растат и се развиват. Това им помага да установят здравословни граници и независимост. Къпането на нашите деца след тази възраст може да попречи на способността им да развият тези умения и дори да им причинява дискомфорт.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay