Микрохимеризъм- да носиш частичка от детето си в себе си цял живот

Микрохимеризъм- да носиш частичка от детето си в себе си цял живот
Pexels

Казват, че да си родител е сякаш сърцето ти се разхожда извън тялото ти. Въпреки че може да изглежда вярно, че вашето бебе вече е част от вас в преносен смисъл, оказва се, че има теория, която предполага, че това е буквално така. По време на бременност феталните клетки могат да преминат през плацентата в кръвообращението на майката и да се настанят там - феномен, наречен микрохимеризъм.

Майката предава хранителни вещества, въздух, вода и други жизненоважни материали на бебето през плацентата по време на бременност. В замяна бебето дава на мама малък подарък, който трае години, десетилетия или дори цял живот. Можете да носите клетки от вашите деца и майка си едновременно - подчертавайки дълбоката връзка между родител, дете и дори между поколенията.

Какво е микрохимеризъм?

Микрохимеризмът е завладяващ и сложен феномен, при който малък брой клетки от един индивид съществуват в тялото на друг генетично различен индивид. Това може да се случи чрез няколко механизма, като бременност, кръвопреливане или трансплантация на органи. Фетален микрохимеризъм (FMc) конкретно се отнася до движението на клетки от плода към тялото на майката през плацентата.

Има няколко причини това да се случва. Първо, плацентата формира физическата връзка между кръвоносните системи на майката и плода. Също така майката и бебето могат да експресират специални молекули, които помагат на клетките да се свързват или да се движат по-лесно. Освен това имунната ви система е по-слаба от обикновено по време на бременност, което може временно да позволи на клетките да навлязат в кръвта ви, без да бъдат атакувани.
Трансферът на клетки започва рано - появява се в кръвта на 4 или 5 седмица от бременността. Тези клетки също са уникални, защото могат да растат в различни видове тъкани по цялото тяло (наречени плурипотентни). Клетки на фетален микрохимеризъм са открити в органи на майката като сърце, бели дробове, мозък, гърди и кожа.

Клетките от бременността могат да съществуват десетилетия

Колко дълго клетките от вашето бебе действително се задържат в тялото ви, е предмет на дебат. В някои случаи тези клетки са открити десетилетия след бременността, което предполага дългосрочно или потенциално постоянно пребиваване. В повечето случаи те намаляват с течение на времето, особено ако имунната система на майката ги идентифицира и ги насочи за отстраняване.

Времето зависи от тялото ви и как имунната ви система реагира след бременност. В някои случаи фетални клетки са открити 30 години след бременността и дори за цял живот. Това може да означава, че носите клетки от всяка бременност, като държите част от вашите бебета в себе си за цял живот.

Остават ли клетките на бебето при вас, ако имате спонтанен аборт?

Тъй като прехвърлянето се случва в началото на бременността, майките, които са преживели загуба на бременност, може все още да имат клетките на бебето си в тялото си. Обменът на клетки между майката и плода започва сравнително рано по време на бременността и не е необходима доносена бременност, за да се осъществи микрохимеризъм. Дори при бременности, които продължават само няколко седмици, има потенциал за клетъчен трансфер, улеснен от плацентата.

Последиците за здравето на майката са сложни

Феталните микрохимерни клетки могат да помогнат и дори да бъдат защитни, като помагат за възстановяването на тъканите от раждането. Много проучвания предполагат, че феталните клетки могат да пътуват до местата на раната на майката, за да помогнат при заздравяването чрез диференциране в клетки от различни линии.

В същото време може да има рискове за здравето, свързани с феталния микрохимеризъм, които все още се проучват. Въпреки че обикновено се счита за доброкачествено събитие, микрохимеризмът е замесен в определени медицински състояния. Например, някои изследвания показват, че може да играе роля при автоимунни заболявания на майката или някои видове рак.

Тези клетки могат да помогнат на индивидуалните имунни системи на майката и бебето да се толерират една друга по време на бременност. От дълго време знаем, че тези специални клетки могат да допринесат за автоимунни заболявания при бременни жени от предишни бременности; въпреки това, те също играят жизненоважна роля в подпомагането на имунната система както на майката, така и на бебето да се толерират взаимно. Наличието на тези клетки може дори частично да обясни защо някои автоимунни заболявания като ревматоиден артрит се успокояват по време на бременност.

Микрохимеризмът означава, че сме по-свързани, отколкото си мислим

Въпреки че не знаем точно каква роля играе микрохимеризмът на плода в човешкото развитие и здраве, можем спокойно да кажем, че това е мощна метафора за връзката мама-дете. Независимо дали става дума за бременност или медицински интервенции като кръвопреливане и трансплантация на органи, обменът на клетки между индивидите служи като свидетелство за взаимосвързаността на човешката биология.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay