Родителят ми е нарцисист?

Родителят ми е нарцисист?
Canva

Благодарение на съдържанието, което всеки ден разглеждаме из мрежата, често попадаме на примери за нарцистични родители, които напълно съзнателно потискат самочувствието на своите деца. Други пък се сблъскват с тази реалност в дома си като отношението на техните родители влияе пагубно на психиката им.

Но колкото и очевидно да изглежда отстрани, нарцисистично поведение при родителите може да бъде сложно, тъй като това включва анализ на поведение, динамика в отношенията и въздействие върху вас самите. Нарцисистичното поведение обаче може да се проявява в няколко характерни черти:

Самолюбие и самоцентрираност

Нарцисистични родители обикновено имат високо мнение за себе си и често търсят похвали и внимание от другите. Те често са фокусирани върху себе си и своите нужди, без да проявяват много интерес към вашите.

Липса на емпатия

Нарцисистите имат трудност да се поставят на мястото на другите и да разбират техните емоции и нужди. Те обикновено не са много настроени да слушат или да се ангажират с проблемите ви.

Използване на другите

Нарцисистични родители може да използват отношенията си с вас за своя лична полза. Те могат да изискват постоянно внимание, подкрепа и похвали, без да се интересуват какво ви вълнува.

Манипулативно поведение

Те често използват манипулации и преминаване на граници, за да постигнат своите цели. Това може да включва внушаване на вина, контролиране, насочено към вас или използване на хитри техники, за да постигнат желаните резултати.

Нискосамооценка

Въпреки че може да изглежда, че нарцисистите имат високо самооценка, тя в често е поставена на крехка основа. Те могат да реагират агресивно или подсилване, ако се постави на въпрос тяхната самоценка.

Цикли на експлоатация и игнориране

Нарцисистичните родители може да се влязат в цикли на прекалено внимание и афекция към вас, следвани от периоди на отстъпление и игнориране, когато вие не им вършите воля.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay