Неподозираните ползи на средиземноморската диета

Неподозираните ползи на средиземноморската диета
Canva

Средиземноморската диета е полезна не само с традиционното си изобилие от зехтин, плодове и зеленчуци, зърнени храни, но и с присъстващите в нея яйца, млечни продукти, вино - не толкова популярни, но не по-малко важни. Недооценените компоненти на този начин на хранене са описани в публикация в сп. "Джърнъл ъв транслейшънъл медисин" (Journal of Translational Medicine). 

Средиземноморската диета придоби огромна популярност през последните десетилетия заради научно доказаното си положително въздействие върху човешкото здраве. През годините са направени редица изследвания с цел да изяснят ефекта от този модел на хранене.

В обзорна статия, публикувана в сп. "Джърнъл ъв транслейшънъл медисин", авторите правят подробен преглед на недооценените хранителни компоненти на правилната Средиземноморска диета, която през 2020 г. беше включена в Списъка за нематериално културно наследство на човечеството от ЮНЕСКО.

Много проучвания, проведени както в средиземноморски, така и в други страни, изтъкват защитния ефект на този начин на хранене срещу диабет, затлъстяване, сърдечносъдови заболявания и дори рак.

Повечето от тези изследвания обаче са фокусирани върху по-популярните компоненти на Средиземноморската диета - плодове и зеленчуци, зехтин и зърнени храни.

Недостатъчно изследваните диетични компоненти са ядките и семената, билките и подправките, яйцата, млечните продукти и червеното вино. 

Други неизследвани фактори, които могат да окажат съществено влияние върху спазването на хранителния режим, са методите на готвене и производството, преработка и съхранение на храните.

Настоящата публикация е посветена на неизследваните компоненти на този вид хранене, като целта й е да идентифицира и характеризира по-добре Средиземноморската диета в съвременния свят.

Яйца

Диетичните индекси, оценяващи степента на придържане към този начин на хранене, обикновено не включват консумацията на яйца. 
Яйцата масово се възприемат като основен източник на холестерол и рисков фактор за сърдечносъдови заболявания. В действителност яйцето е евтин и питателен източник на протеини, витамини и минерали.

Научните данни сочат, че яйчените протеини се усвояват лесно и осигуряват много незаменими аминокиселини. Яйцата са богат източник на биоактивни пептиди с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Освен холестерол, яйчената мазнина съдържа фосфолипиди, моно- и наситени мастни киселини, лутеин, лецитин, холин и различни витамини и минерали.

При някои хора холестеролът от яйцата може да предизвика неблагоприятни последици за сърдечносъдовата система заради производството на триметиламин N-оксид. Въпреки това консумацията на този продукт е свързана с редица ползи за здравето.

Млечни продукти

Млякото и продуктите от него като масло, кисело мляко, извара и суроватка са част от типичния начин на хранене в средиземноморските региони от поне 9000 години. Наситените мастни киселини в млечните продукти обаче са ограничили консумацията им с течение на времето поради възможността за повишаване на "лошия" холестерол (LDL) в кръвта.

Данните сочат, че наситените мастни киселини, получени от млечните продукти, могат само частично да повишат нивата на циркулиращия "лош" холестерол. В действителност тези киселини имат много благоприятни ефекти, включително повишаване на нивата на "добрия" холестерол, подобряване на метаболитната функция и здравето на микрофлората.
Изследвания показват, че консумацията на мляко и млечни продукти е свързана с по-нисък риск от сърдечносъдови усложнения, включително хипертония, както и с по-нисък риск от колоректален рак.

Ядки и семена

Някои видове ядки, като бадеми, орехи и шамфъстъци, както и семена, като кедрови ядки, ленено семе, тиквени и слънчогледови семки, са част от типичната диета в средиземноморските региони от хиляди години.   
Те са богати на вещества, полезни за сърцето, кръвоносните съдове, червата и мозъка. Въпреки това повечето проучвания не отчитат консумацията им.

Хранителният анализ на тези богати на енергия храни показва наличието на незаменими мастни киселини, фитохимикали с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и фитостероли с понижаващи холестерола свойства.

Билки и подправки

Консумацията на билки и подправки отдавна е документирана в средиземноморските региони. Тези компоненти от растителен произход се използват за подобряване на вкуса, аромата и вкусовите качества на храните. Въпреки това те почти не фигурират в оценките за придържането към Средиземноморската диета.  

Научните доказателства сочат, че билките и подправките могат да намалят риска от незаразни болести. Те са богати на фитохимикали с антиоксидантни, противовъзпалителни, противоракови, липидопонижаващи и понижаващи кръвното налягане свойства. Те също така могат да подобрят храносмилането и имат невропротективно действие.

Червено вино

Умерената консумация на вино е неразделна част от традиционната Средиземноморска диета. Въпреки това, настоящите диетични насоки препоръчват изключването на алкохола от диетата поради неговите канцерогенни и други вредни за здравето ефекти.

Редица наблюдателни проучвания ясно показват, че умереният прием на алкохол може  да намали рисковете от сърдечносъдови заболявания и смъртност поради каквито и да е причини. Въздействието му върху риска от рак на гърдата, черния дроб и дебелото черво обаче остава неясно, затова авторите на публикацията призовават за допълнителни изследвания.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay