8 начина да накарате прането си да мирише по-приятно

8 начина да накарате прането си да мирише по-приятно
unsplash

Миризмата на пране е толкова обичана, че често може да се намери в свещи, етерични масла и дори лосиони. Асоциира се със свеж и чист аромат, така трябва да мирише прането ви, когато го извадите от сушилнята. Но вместо това понякога дрехите и спалното бельо излизат миришещи повече на плесен, отколкото на прясно изпрани, или просто им липсва всякаква миризма.

За щастие има много решения на този проблем. Ако се чудите как да накарате прането да мирише добре, без да използвате ароматизиран прах за пране – и как да поддържате прането свежо между изпиранията – тези съвети по-долу ще ви помогнат:

Почистете и ароматизирайте вашата пералня

Вашите дрехи не са единствените неща, които трябва да бъдат почиствани. Вашата пералня също се нуждае от рутинна поддръжка и почистване. С течение на времето и многото пране, пералните машини могат да започнат да развиват миризма на мухъл от водата, мръсотията и натрупването на перилен препарат. 

За да почистите пералнята си, пуснете цикъл с гореща вода (без дрехи) и да добавите или 1 литър белина, или 1-2 чаши оцет, за да елиминирате миризмата. След това старателно почистете всички уплътнения и гумички, както и резервоара за перилен препарат.

Слагайте по-малко дрехи

Размерът на прането също може да бъде фактор за това колко чисто ще бъде вашето пране – и как ще мирише. Въпреки че слагането на повече дрехи може да спести пари от разходи за вода, важно е да не претоварвате пералнята си, тъй като това може да намали ефективността на прането, оставяйки след себе си миризми. Също така не бива да слагате твърде много препарат, тъй като дрехите не могат да се изплакнат добре и няма да бъдат добре почистени. 

Изваждайте мокрото пране от пералнята възможно най-скоро

Оставянето на мокри дрехи и спално бельо да престоят твърде дълго може бързо да доведе до неприятни миризми.
Задайте напомняне или таймер на телефона си за няколко минути, преди цикълът на пералнята да приключи. И въпреки че може да е изкушаващо да ускорите процеса на пране, за да приключите със скучната работа, важно е да уверете се, че прането ви е напълно сухо, преди да приберете нещо в шкафа. 

Изсушавайте дрехите на открито

Малко чист въздух е лек за много неща - включително неприятните миризми на прането. За да накарате прането да мирише по-добре и да премахнете миризмите, ще се изненадате какво могат да направят лекият бриз и слънчевата светлина. 

Предварително третирайте петната, за да премахнете миризмите

Някои дрехи се нуждаят от малко повече внимание, преди да ги хвърлите в пералнята. Ако по дрехите ви има някои миризливи петна, като например подмишниците, където натрупването на дезодорант може да доведе до обезцветяване и неприятна миризма, опитайте да обърнете дрехата наопаки и предварително третирайте областта с висококачествен препарат. 

Просто изсипете достатъчно течен перилен препарат върху мястото, разтрийте го с ръце или стара четка за зъби и го оставете да престои поне 10 минути, преди да изперете както обикновено.

Добавете етерични масла

Използването на етерични масла е друг лесен начин да засилите миризмата на прането си и можете просто да напръскате дрехите си с любимите си етерични масла преди пране. Трябва обаче да сте сигурни, че етеричните масла са разтворими, тоест на водна основа. Ако не са, те могат да изцапат дрехите ви при пране и тези петна са много трудни за премахване. 

Използвайте топки за сушене от органична вълна 

Вместо да се фокусирате само върху цикъла на пране, някои добавки за сушилня могат да накарат прането ви да мирише по-добре.

Топките за сушилня от органична вълна абсорбират влагата и миризмата в сушилнята и екологични. Използват се 20 до 30 пъти, преди да загубят своята ефективност, след което могат да бъдат рециклирани.

Перете спортното си облекло веднага, няма смисъл да чакате

Точно както не трябва да оставяте мокрите си дрехи да стоят в пералнята твърде дълго, не трябва да оставяте потните си дрехи от фитнеса просто да стоят в коша за пране. Тези дрехи трябва да се перат веднага, за да не замиришат.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay