Формула предвещава вида на татуировката след години

Уникална формула предсказва съдбата на татуировката

Страстта към татуировките живее в сърцата на много хора. Всички те знаят обаче, че един ден любимата им рисунка ще се промени с годините и няма да изглежда по същия начин. Промяната зависи от различни фактори - от вида на кожата, от размера на самата рисунка, както и от излагането на слънчева светлина.

 

Заинтригуван от тази промяна, британски учен се заема със създаването на уникална формула, която да "предвещае" съдбата на татуировката, научихме от БТА.

 

Създателят на формулата е Йън Еймс от лондонския Университетски колеж, който успешно проучава разсейването на мастилото в слоевете на кожата, за да състави уникалната формула. Прилага я върху някои татуировки, за да прогнозира тяхната бъдеща форма.

 

Вкарването на мастилото за татуиране първо поражда имунна реакция. Белите кръвни телца се опитват за изхвърлят мастилото /замърсителят/, като по този начин част от него наистина се елиминира чрез лимфната система, докато останалото се озовава в плен на клетките под повърхността на кожата /фибробластите/.

 

В процеса на стареене частиците от мастилото се разсейват под кожата, докато клетките се разделят или умират. "Типът на кожата, възрастта, размерът на татуировката, излагането й на слънчева светлина, видът на използваното мастило - всички тези фактори влияят върху начина, по който татуировката ще изглежда след време", обяснява Йън Еймс.

 

Създателят разяснява, че най-фините детайли на татуировката ще се изгубят първи, докато по-дебелите линии ще се запазят. В момента на направата им фино изрисуваните рисунки ще изглеждат перфектно, но след 15 години нещата ще са съвсем различни.

 

Подобни прогнози са много важни за здравето на татуирания, тъй като използваните мастила до голяма степен са базирани на тежки метали - живак, олово, никел и цинк. Имат значение и за естетическия вид на татуировката, така че уникалната формула на англичанина е изключително полезна за всички любители на трайните рисунки по тялото.

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay