Женшен - повишава енергията и се бори с еректилната дисфункция?

Женшен - повишава енергията и се бори с еректилната дисфункция?
Canva

Женшенът притежава разнообразни поли за организма като започва с противовъзпалителни ефекти до подобряване на мисленето и дори лечение на еректилна дисфункция и понижаване на кръвната захар. Женшенът е бавно растящо растение с месести корени. Има светло оцветен, разклонен корен, сравнително дълга дръжка и зелени листа с овална форма.

Както американският женшен (Panax quinquefolius, L.), така и азиатският женшен (P. Ginseng) могат да повишат енергията, да понижат нивата на кръвната захар и холестерола, да намалят стреса, да насърчат релаксацията, да лекуват диабет и да управляват сексуалната дисфункция при мъжете.

Продуктите от женшен могат да варират по своето качество и потенциални лечебни свойства. Човек трябва да провери съставките на всеки продукт с женшен преди покупка, тъй като някои продукти може да съдържат малко или незначително количество женшен, а други може да са комбинирани с други вещества. Изследователите предполагат, че женшенът може да има следните ползи за здравето:

Повишена енергия

Женшенът може да помогне за стимулиране на физическата и умствена активност при хора, които се чувстват слаби и уморени. Проучване с 21 мъже и 69 жени установява, че той показва добри резултати при подпомагане на хора с хронична умора. Проучване от 2014 г. на хора, лекувани от рак, показва, че женшенът помага за намаляване на умората, свързана с рака. Изследователите обаче документират само повишаващите енергията ефекти на женшена при хора, които в момента са подложени на лечение. Женшенът не показва статистически значими подобрения при хора, които вече са завършили лечение на рак.

По-изострена когнитивна функция

Женшенът може да подобри мисловните процеси. Доклад от 2018 г. Trusted Source проучва точността на това твърдение. Този доклад заключва, че въз основа на проучвания върху хора и животни компонентите на женшен имат потенциал за лечение на някои когнитивни дефицити. Тези проучвания показват, че женшенът може да намали оксидативния стрес, което може да доведе до подобряване на когнитивната функция.

Противовъзпалителни ефекти

Женшенът може да намали възпалението. Според проучване от 2020 г., гинзенозидите, активните компоненти на билката, могат да се насочат към пътища в имунната система, които могат да намалят възпалението.

Лечение на еректилна дисфункция

Проучване показа, че броят на изпитванията, общият размер на извадката и качеството на експерименталните методи не са достатъчни, за да се демонстрира продължаваща клинична полза. Проучване от 2012 г. на 119 мъже с лека до умерена еректилна дисфункция установява, че екстрактът от плодове на женшен подобрява цялостната сексуална функция. Проучването продължило 8 седмици, през които някои от групата получавали екстракт от плодове на корейски женшен, а други получавали плацебо. Необходими са повече изследвания, за да се определи дали женшенът е надеждно лечение на еректилна дисфункция.

Профилактика срещу грип

Изследване на ефектите на женшен върху мишки предполага възможна връзка между женшен и лечението и профилактиката на грип и респираторен синцитиален вирус (RSV). Резултатите от друго проучване сочат, че екстрактът от червен женшен може да подобри оцеляването на човешки белодробни епителни клетки, заразени с грипния вирус. Не е установено точно как действат антивирусните механизми в женшена въз основа на горното изследване.

Понижаване на кръвната захар

Проучване от 2014 г. предполага, че женшенът може да помогне за понижаване на кръвната захар и да помогне за лечение на диабет. Гинзенозидите могат да повлияят производството на инсулин в панкреаса и да подобрят инсулиновата резистентност чрез други механизми. Друго проучване от 2014 г. показва подобни ползи от билката. Някои участници приемат 2,7 грама ферментирал червен женшен всеки ден, докато други приемат плацебо. Изследователите установяват, че женшенът е ефективен при понижаване на кръвната захар и повишаване на нивата на инсулин след хранене в сравнение с плацебо.

Странични ефекти

Въпреки че като цяло женшенът е безопасен за консумация, хора съобщават за следните нежелани реакции: Главоболие; проблеми със съня; храносмилателни проблемипромени в кръвното налягане и кръвната захар; диария; ускорен сърдечен ритъм тежка кожна реакция. Жените също могат да получат подуване в гърдите и вагинално кървене.

Източник: Medical News Today

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay