За какво е полезен черният боб + Рецепта

За какво е полезен черният боб + Рецепта
Canva

Черният боб е невероятно здравословна храна, която предлага редица ползи за здравето. Някои от основните предимства включват:


Високо съдържание на протеини: Черният боб е отличен източник на растителни протеини, което го прави чудесен вариант за тези, които избягват месото.

Фибри: Те са с високо съдържание на диетични фибри, които подпомагат храносмилането и помагат за регулиране на нивата на кръвната захар.

Фолат: Черният боб е богат на фолат, хранително вещество, важно за производството и възстановяването на ДНК, както и за предотвратяване на мегалобластна анемия.

Желязо: Въпреки че е растителен продукт, черният боб е добър източник на желязо, което е от съществено значение за транспортирането на кислород в кръвта.

Магнезий: Съдържа магнезий, минерал, който играе роля в над 300 биохимични реакции в тялото, включително регулиране на кръвното налягане, поддържане на здрави кости и подпомагане на мускулната функция.

Антиоксиданти: Черният боб съдържа антиоксиданти, които могат да предпазят клетките от увреждане, причинено от свободните радикали, потенциално намалявайки риска от хронични заболявания като сърдечни заболявания и рак.

Здраве на сърцето: Консумирането на черен боб може да помогне за понижаване на лошия холестерол (LDL), триглицеридите и нивата на кръвната захар, всички от които са рискови фактори за сърдечни заболявания.

Регулиране на теглото: Високото съдържание на фибри и протеини в черния боб може да ви помогне да се чувствате сити по-дълго, което може да помогне при управлението на теглото.

Здрава кожа и коса: Черният боб съдържа цинк, който е важен за поддържането на здрава кожа и коса.

Превенция от рак: Някои проучвания показват, че диетичните фибри от бобови растения като черен боб могат да помогнат за намаляване на риска от колоректален рак.

Ето една вкусна рецепта за салата с черен боб!

Необходими съставки:


1 консерва черен боб, отцеден и изплакнат
1 чаша царевица, сварена или от консерва
1/2 чаша пресен кориандър, нарязан
1/4 чаша зехтин
3 супени лъжици ябълков оцет
Сол и черен пипер на вкус
По желание: авокадо, нарязано на кубчета, сирене фета или кисело мляко за гарнитура

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесете черния боб, царевицата, червения лук и кориандъра. В малка купа разбийте заедно зехтина, ябълковия оцет, солта и черния пипер, докато се смесят добре. Изсипете дресинга върху бобената смес и разбъркайте внимателно, за да се комбинират. Ако желаете, можете да добавите авокадо, сирене фета или кисело мляко като топинг преди сервиране. Охладете салатата поне 30 минути, преди да сервирате, за да позволите на вкусовете да се смесят. Наслади се!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay