За какво е полезна лайката?

За какво е полезна лайката?
Canva

Лайката (Matricaria chamomilla) е популярна билка, която предлага множество ползи за здравето поради своите противовъзпалителни, антиоксидантни и успокояващи свойства. Ето някои приложения и предимства на лайката:

Помощ при сън

Чаят от лайка е добре известен със своята успокояваща природа, което го прави идеален избор за подпомагане на съня. Той съдържа съединение, наречено апигенин, което свързва определени рецептори в мозъка, насърчавайки релаксацията и улеснявайки заспиването.

Намаляване на стреса и безпокойството

Лайката съдържа антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на нивата на стрес и тревожност. Пиенето на чай от лайка или използването на продукти за грижа за кожата, съдържащи лайка, може да помогне за насърчаване на релаксация и облекчаване на чувствата на безпокойство.

Облекчаване на храносмилателните проблеми

Лайката традиционно се използва за лечение на храносмилателни проблеми като лошо храносмилане, подуване на корема, газове и диария. Смята се, че намалява възпалението в стомашно-чревния тракт и стимулира производството на жлъчка, помагайки за разграждането на храната.

Грижа за кожата

Външното приложение на лайка може да помогне за успокояване на раздразнена кожа, намаляване на зачервяването и насърчаване на заздравяването. Често се използва в продукти за грижа за кожата, като лосиони, кремове и сапуни, както и във вани и компреси.

Подкрепа за имунната система

Антиоксидантите в лайката могат да помогнат за укрепване на имунната система, предпазвайки тялото от инфекции и заболявания. Редовната консумация на чай от лайка може потенциално да намали продължителността и тежестта на настинки и грип.

Здраве на устната кухина

Гаргарата с чай от лайка може да помогне за облекчаване на болки в гърлото, намаляване на възпалението и борба с бактериите, което го прави полезно средство за поддържане на оралното здраве.

Болкоуспокояващо

Някои проучвания показват, че лайката може да действа като естествено болкоуспокояващо, осигурявайки облекчение за състояния като главоболие, мускулни болки и менструални крампи.

Важно е да се отбележи, че докато лайката обикновено се счита за безопасна за повечето хора, тя може да причини алергични реакции при някои индивиди. Също така е важно да се консултирате с доставчик на здравни услуги, преди да използвате лайка като алтернативно лекарство или допълнение към лечението.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay