Защо някои хора живеят много по-дълго от други

Защо някои хора живеят много по-дълго от други

За съжаление, Фонтанът на младостта не съществува, нито нещо, което да ни гарантира по-дълъг живот. Някои хора обаче са постигнали този голям подвиг и не благодарение на изключителни гени. Това всъщност е комбинация от здравословен, активен и щастлив начин на живот - и малко помощ от генетиката.

1. Правилните гени, щастлив начин на живот и малко математика

Според учените, столетниците имат едно общо нещо: техният начин на живот се състои от силни приятелства, семейни връзки, упражнения и справяне със стреса. Най-възрастният жив столетник е 118-годишната Кейн Танака, която приписва дълголетието си на вярата, семейството, съня, надеждата, храненето с добра храна и практикуването на математика. Смята се също, че братята и сестрите и децата на дълголетните хора имат по-голям шанс да останат здрави и да имат по-дълъг живот.

2. Да имаш по-млада майка

Наличието на по-млада майка може да увеличи шанса ви да живеете по-дълго от другите. Изследването показва, че жените, които са родили на 25-годишна възраст или по-млади, увеличават дълголетието на децата си. Точните причини за това все още не са известни, но изследванията показват, че яйцеклетката на майката играят роля.

3. Да имаш силни приятелства

Това проучване твърди, че изолацията и самотата могат да бъдат също толкова заплашителни за живота ни, колкото затлъстяването, и дори повече. По-младите поколения ще бъдат най-засегнати от това, въпреки че живеят във време, когато връзките могат да бъдат още по-лесни. Според д-р Тимъти Смит, съавтор на изследването, самотата е толкова опасна за нас, колкото пушенето и пиенето.

4. Пиене на много чай

"Сините зони" е проучване/проект на National Geographic, който изследва начина на живот на общности с най-много столетници в света. Но това, което изглежда най-много се откроява, било пиенето на чай. Зеленият чай, по-специално, се счита за най-добрият вид, тъй като има положителен ефект върху нашето здраве.

5. Да бъдеш физически по-силен

Проучване в Швеция показва, че хората, които не са физически силни, са изложени на по-голям риск от здравословни и психични проблеми. Докато тези, чиято мускулна сила е над средното, са имали 20% -35% шанс да живеят по-дълго. Също така е по-малко вероятно да страдат от психични заболявания.

6. Яденето на повече ядки 

Ядките са богати на протеини, фибри, антиоксиданти, витамини и минерали. Има и друго проучване, което показва, че хората, които са консумирали поне 3 порции ядки на седмица, са имали 39% по-нисък риск от преждевременна смъртност. 

7. Да бъдеш щастлив

Едно проучване показва, че удовлетвореността от живота, оптимизмът и положителните емоции могат не само да са полезни за здравето ни, но и да увеличат дълголетието ни. Повечето изследвания показват, че по-щастливите хора могат да живеят до 18% по-дълго от тези, които не са щастливи. Кейн Танака е отличен пример за това какво един добър, щастлив живот може да направи за вашето дълголетие. 

8. Да бъдеш по-дисциплиниран и организиран

Да бъдеш организиран, дисциплиниран, ефективен и целенасочен не е от полза само за нашия професионален и личен живот, но може да бъде от полза и за живота ни. Проучване, изследвало мъже и жени в напреднала възраст, показва, че тези, които са организирани и дисциплинирани, живеят с 11% по-дълго от тези, които не споделят тези черти.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay