11 причини за вагинална болка

11 причини за вагинална болка
Pexels

Няма съмнение, че вагиналната болка е гадна – тя прави живота ви по-сложен, отколкото трябва да бъде и поражда много мисли и притеснения. 

Може да се дължи на всичко - от инфекция до ендометриоза.

Първата стъпка, за да разберете какво точно ви притеснява, е да определите откъде идва болката. В действителност може да усещате болката във вулвата, матката или тазовата или коремната област. В зависимост от местоположението на болката, може да бъде различно състояние. 

Едно е сигурно- вагината не трябва да боли. Винаги има причина.

Разбира се, за всякакъв вид вагинална болка трябва да се консултирате с вашия лекар, но ако искате да имате идея на какво се дължи, ето няколко потенциални причини:

1. Гъбични инфекции

Най-често срещаните симптоми на гъбични инфекции са по-скоро от страна на сърбежа и паренето, но също могат да причинят и болка. Гъбичките могат да засегнат вътрешността на вагината или директно извън вагината, което може да причини подуване и зачервяване. Може също да получите вагинално течение. То е бяло и обикновено се описва като изглеждащо като извара. 

2. Бактериална вагиноза

Бактериалната вагиноза също може да причини сърбеж и вагинален дискомфорт, но течението обикновено е по-воднисто и с неприятна миризма. Състоянието се причинява от свръхрастеж на бактерии във влагалището. Обикновено вагината е населена с добри бактерии, които поддържат pH на вашата вагина в баланс. Но когато добрите бактерии се превъзхождат на брой от "лошите" бактерии, това е бактериална вагиноза. 

3. Полово предавани инфекции

Херпес, хламидия, гонорея - като цяло всеки вид полово предавана инфекция (ППИ) може да причини болка там долу. 

Болката от ППИ обикновено идва от общо възпаление. Има подуване на вагиналната тъкан, както и парене и сърбеж. 

4. Вагинална сухота

Вагиналната сухота е свързана с хормона естроген - по-специално липсата му. 

Естрогенът е хормон на растежа, който подобрява притока на кръв към влагалището, дебелината на вагиналната стена, както и еластичността и смазването на влагалището. И когато няма достатъчно естроген, преминаващ през тялото ви - независимо дали е от вашите противозачатъчни хапчета, кърмене или менопаузата - това може да направи нещата доста болезнени.

5. Пенисът на вашия партньор

По принцип тази "болка в корема" всъщност може да идва от пенис, който прониква неудобно. Тоест е твърде голям за вашата анатомия. Ако сексът ви причинява дискомфорт или болка, опитайте да смените позите и да използвате повече лубрикант. 

6. Дисфункция на тазовото дъно

Това е състояние, при което не можете правилно да се отпуснете и да координирате мускулите в тазовото си дъно, за да имате движение на червата. Освен това причинява болка по време на секс при жените.

Дисфункцията на тазовото дъно може да бъде резултат от травматични наранявания в областта, прекомерно натоварване на тези мускули, операция на таза, наднормено тегло и стареене. Бременните жени често са засегнати, тъй като раждането може да натовари мускулите на тазовото дъно, особено ако раждането е продължило дълго време или е било трудно.

В допълнение към болката в таза, ако също изпитвате желание да използвате често тоалетната, имате запек, затруднено е движението на червата, изпускане на изпражнения или урина или имате болка, докато пишкате, посетете лекар незабавно.

7. Вулводиния

Вулводинията е хронична вагинална болка без установена причина. Около девет процента от жените ще изпитат този вид болка поне веднъж през живота си. 

При някои жени обаче пристъпите на болка са спонтанни и не са свързани със секс или докосване на областта по какъвто и да е начин.

Вулводинията не е добре разбрана, но лекарите смятат, че болката идва от допълнителните нервни влакна в тази външна част на вагината и вулвата. В тази област има изключително много нервни окончания така или иначе.

8. Ендометриоза

Ендометриозата е много объркващо състояние - и доста трудно за диагностициране. Това е състояние, при което маточната тъкан расте на места извън матката. 

Ендометриозата също е невероятно болезнена. Болката може да се прояви по няколко начина: много болезнени менструални спазми, хронична болка в долната част на гърба и таза, болка по време на или след секс, чревна болка и болка при изхождане.

Ендометриозата също причинява кървене или зацапване между менструациите, безплодие и стомашно-чревни проблеми, като запек, подуване на корема и диария. Ако вашата вагинална болка е придружена от тези други симптоми, говорете с Вашия лекар възможно най-скоро.

9. Тазова възпалителна болест

Възпалителното заболяване на таза - инфекция на матката, фалопиевите тръби или яйчниците - е друго възпалително състояние, което може да причини вагинална болка. 

Тазовата  възпалителна болест често е резултат от нелекувани ППИ, като хламидия и гонорея.

10. Вулво-вагинална атрофия

Вулво-вагиналната атрофия е изтъняване, изсушаване и възпаление на вагиналните стени, което може да се случи, когато тялото ви произвежда по-малко естроген, така че е най-често срещано след менопаузата. Жените, които току-що са родили бебе, и тези, които кърмят, също могат да изпитат спад в нивото на естроген. Намаляването на този хормон води до по-малко вагинална течност и смазване, което обикновено е първият признак на това състояние. 

Това състояние може да направи секса и уринирането доста неприятни. Освен болка, може да причини вагинална сухота, сърбеж и зачервяване. Може също да видите жълт секрет, да имате зацапване или кървене и други.

11. Рак на маточната шийка

Дълготрайна инфекция с определени видове HPV е основната причина за рак на маточната шийка. Смята се, че поне половината от сексуално активните хора ще имат HPV в даден момент от живота си, но малко жени наистина ще развият този вид рак. Най-добрият начин за предотвратяване е чрез редовен скрининг и HPV ваксина.

Болката в таза (заедно с необичайно кървене и кафяв секрет) е симптом на рак на шийката на матката.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay