5 въпроса за кърменето, които може да ви е неудобно да зададете

5 въпроса за кърменето, които може да ви е неудобно да зададете
Pexels

Кърменето, макар и естествено, може да създаде много тревоги и главоболия на младите родители. Въпреки че има много предимства както за майката, така и за бебето, има много неща, които влизат в кърменето, освен просто да накарате бебето да засуче. Може да имате въпроси като "нормално ли е да изтича кърма?" или "Мога ли да кърмя с вдлъбнати зърна?", които ви е неудобно да зададете на вашия лекар. Понякога възприеманото табу около кърменето може да ни накара да се колебаем да изразим подобни опасения.

Консултант по кърмене отговаря на 5 неудобни въпроса за кърменето:

1. "Нормално ли е да не усещам изтичането на млякото?"

Напълно нормално е, да не усещате изтичането на мляко по време на кърмене. Освобождаването на кърма, известно още като рефлекс на изтласкване на мляко (MER), е процесът, при който тялото ви освобождава мляко от млечните канали в отговор на сукането на вашето бебе или на стимулацията от помпата. Някои жени може да почувстват изтръпване или лек дискомфорт в гърдите си по време на изтичането, докато други може да не чувстват нищо.

Това, че не усещате изтичането, не означава непременно проблем с кърменето или количеството ви мляко. Докато бебето ви наддава на тегло, изглежда доволно след хранене и има достатъчен брой мокри и мръсни пелени, вероятно всичко с кърмата ви е наред.

2. "Трябва ли кърменето да боли?"

Кърменето не трябва да е болезнено. Въпреки че може да възникне известен първоначален дискомфорт или лека чувствителност, докато вие и вашето бебе се приспособявате към процеса на кърмене, продължаващата болка обикновено е знак, че нещо не е съвсем наред – и винаги е добра причина да се обърнете към лекар. Важно е да обърнете внимание на всяка болка или дискомфорт, които изпитвате, тъй като често има решения за подобряване на вашето преживяване при кърмене.

Възможните причини за болка и дискомфорт при кърмене включват:

Проблеми със засукването: Ако бебето ви не засуква правилно гърдата, това може да доведе до разранени зърна и дискомфорт. Правилното засукване включва бебето да поеме голяма част от ареолата заедно със зърното.

Връзка на езика/устните: Някои бебета се раждат със стегнат или ограничителен френулум (тъканта, която свързва езика или устната с устата). Това може да повлияе на способността им да засучат правилно и да доведе до болка за майката.

Напълване: Препълването на гърдите затруднява бебето да засуче правилно. Това може да доведе до болка и затруднено кърмене.

Мастит или запушени канали: Възпалението на гръдната тъкан може да причини болка и дискомфорт. Запушените канали, например, са възпаление на млечните канали, което може да възникне, когато млечните канали се възпалят.

Увреждане на зърната: Разранени, напукани или кървящи зърна могат да възникнат поради неправилно захващане или позициониране, както и други фактори.

3. "Влияе ли това, което ям, на количеството и състава на млякото ми?"

Да, вашето хранене може да повлияе както на количеството мляко, така и на състава на кърмата, докато кърмите. Въпреки това, кърмата все още е много полезна за вашето бебе, независимо от вашата диета. Въпреки това можете да подобрите състава на хранителните вещества в кърмата си, като увеличите хранителните си вещества, както и да гарантирате, че получавате достатъчно калории за себе си.

Добре балансираната и богата на хранителни вещества диета е важна за поддържане на вашето собствено здраве, както и за здравето и растежа на вашето бебе. Ето някои ключови точки, които трябва да имате предвид:

Адекватен калориен прием: Кърменето изисква допълнителна енергия и липсата на достатъчно калории може потенциално да повлияе на производството на мляко. Препоръчително е да увеличите приема на калории с приблизително 500 калории, за да поддържате нуждите на тялото си и производството на мляко.

Хидратация: Поддържането на добра хидратация е полезно за производството на мляко. Пийте много течности през целия ден, за да сте сигурни, че сте правилно хидратирани и не забравяйте да включите електролити, които лесно можете да добавите към водата си, за да попълните хранителни вещества.

Макронутриенти: Консумирането на достатъчни количества въглехидрати, протеини и здравословни мазнини е важно за цялостното здраве и енергийни нива. Протеините са особено важни, тъй като осигуряват аминокиселини, които подпомагат производството на мляко, както и поддържат кръвната Ви захар постоянна. Лесен начин да включите повече протеин е като добавите колаген във вашето кафе, кисело мляко, овесени ядки, смутита и т.н.

Витамини и минерали: Разнообразната диета, богата на витамини и минерали, включително холин, калций, цинк, йод, селен и витамини A, K и D, е важна както за вас, така и за вашето бебе. Някои витамини и минерали играят роля в имунната функция, здравето на костите и други жизненоважни процеси. Качествен пренатален витамин може да гарантира, че запълвате хранителните пропуски.

Омега-3 мастни киселини: Омега-3 мастните киселини, открити в храни като мазна риба, ленени семена и орехи, могат да допринесат за развитието на мозъка и очите на вашето бебе. Съставът на омега-3 мастните киселини в кърмата ви е пряко свързан с приема ви на омега-3.

Билки: Някои билки и храни имат история на употреба за подпомагане на предлагането на мляко и производството на мляко. Примерите включват моринга, овес и копър. Консултирайте се със здравен специалист, преди да използвате билкови добавки.

Алергени: Ако бебето ви показва признаци на алергия или чувствителност, може да се наложи да коригирате диетата си, като елиминирате потенциалните алергени. Най-честите алергени включват млечни продукти, яйца, соя, ядки и глутен.

Разнообразие и качество: Яденето на разнообразни храни, богати на хранителни вещества, може да помогне да се гарантира, че кърмата ви съдържа широка гама от хранителни вещества за растежа и развитието на вашето бебе.

Важно е да се отбележи, че индивидуалните хранителни нужди могат да варират в зависимост от фактори като вашата възраст, ниво на активност и основни здравословни състояния.

4. "Нормално ли е да изтича кърма по време на секс?"

Да, нормално е да изтича кърма по време на секс, благодарение на хормона окситоцин - който не само е хормонът на любовта, но също така стои зад рефлекса за изтласкване на мляко (MER). Поради увеличаването на окситоцина, което се случва по време на интимност, е възможно вашият рефлекс да се включи, което да доведе до изтичане на кърма по време на секс. Но няма за какво да се притеснявате.

5. "Мога ли да кърмя, ако имам вдлъбнати зърна?"

Да, често е възможно да кърмите с вдлъбнати зърна, въпреки че може да изисква допълнителна подкрепа и техники, като например използване на предпазител за зърното, за да издърпате зърното навън, особено в първите дни. Обърнатите зърна са тези, които не изпъкват навън при стимулация и могат да бъдат резултат от начина, по който е свързана подлежащата гръдна тъкан. Много жени с обърнати зърна успешно кърмят бебетата си. Ако бебето ви умее да се храни, то трябва да може да засуче плоска кожа, така че изваждането на обърнато зърно трябва да е възможно.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay