5 ползи за здравето и душата, които четенето на книги ни осигурява

Четенето е здраве!

5 ползи за здравето и душата, които четенето на книги ни осигурява

Има една известна мисъл на писателя Джордж Р. Р. Мартин, която гласи "Умът се нуждае от книги, както мечът от точило, за да се поддържа остър". Предполагам, че всички ще се съгласят, че четенето е едно от най-приятните занимания. Но, освен приятно, то е и наистина полезно както за здравето на нашия ум, така и за нашето емоционално и психическо състояние.

Кога беше последният път, когато прочетохте някоя хубава книга? Не списание, вестник или статия, а истинска книга, с корици и страници, които ухаят на хартия? Ако четенето за вас се свежда до преглеждане на статуси във Фейсбук, то е крайно време да промените живота си и да обърнете поглед към вълшебния свят на литературата.

Ежедневието ни е такова, че ни остава все по-малко време за четене, но това не бива да бъде оправдание за неговата пълна липса. Човек винаги ще открие време за няколко прочетени реда преди лягане. Джордж Мартин отново го е казал много добре: "Сънят е добро нещо, а книгите са още по-добро!”

Ето кои са ползите от четенето на книги и защо трябва да се върнем към този чудесен начин за развлечение и учение.

1. Стимулира мозъчната дейност
Изследвания показват, че четенето стимулира мозъка и може да забави развитието на болести като Алцхаймер и различните видове старческа деменция. То държи мозъка буден и активен и не му позволява да загуби силата си. Както всеки друг мускул в тялото ни, така и мозъка трябва да бъде "трениран”, за да не закърнее.

5 ползи за здравето и душата, които четенето на книги ни осигурява

2. Намалява стреса
Без значение колко проблеми имате в работата или в личния живот, всичко изчезва от съзнанието ви, когато се потопите в света на някоя книга. Добре написаният роман може да ви заведе на съвсем различно място и да ви откъсне поне за малко от целия стрес, на който сте подложени.

3. Подобрява концетрацията
В нашия луд технологичен свят става все по-трудно да се концентрираме и да задържаме фокуса си за по-дълго време. Доказано е, че в рамките на 5 минути човек разделя вниманието си върху няколко задачи и може едновременно да изпраща имейли, да чати с някого, да проверява Facebook и Tweeter, да наглежда смартфона си и да общува с колегите.

Този тип поведение е обичаен за модерния човек, но води до много стрес и намалява продуктивността. Когато четем книга, цялото ни внимание е насочено към историята и останалият свят просто изчезва. Опитайте да четете по 15-20 минути преди работа и ще се изненадате колко по-фокусирани ще бъдете в офиса.

5 ползи за здравето и душата, които четенето на книги ни осигурява

4. Дава познание
Четенето ви дава нова информация и научавате неща, които някога могат да ви бъдат от полза. Колкото повече знание имате, толкова по-подготвени сте за различни житейски предизвикателства. Запомнете едно много важно нещо - всичко, което имате, може да ви бъде отнето, но знанието, което сте получили, остава завинаги с вас.

5. Четенето е вълшебство!
То дава спокойствие, дава знания, дава нови гледни точки и прави човека по-мъдър, по-добър и по-благороден. Хубавата книга е един нов свят, който трябва да бъде проучен, свят, който носи своите истории и поуки. Книгите са храна за ума, развиват го, правят го по-буден, а нас самите топлят с огъня на хиляди чувства.

"Книгите са най-тихите и най-постоянни приятели. Те са най-достъпните и най-мъдри съветници, както и нашите най-търпеливи учители". - Уилям Елиът

19 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay