8 причини да усещате болка под лявата си гърда

8 причини да усещате болка под лявата си гърда
Pexels

Притеснително е, когато някоя част от тялото ви боли, а усещането за болка под лявата гърда може да бъде особено тревожно. В края на краищата много важни органи и структури се намират от тази страна на тялото, като сърцето, левия бял дроб, стомаха, далака, хранопровода, ребрата и др. 

Но ако изпитвате болка там, не правете прибързани заключения, защото тя не винаги е причинена от проблеми с тези органи.

Има значение на колко години сте, какво сте правили преди да се появи болката, какъв е типът и качеството на болката, каква е медицинската ви история, какви лекарства приемате, имате ли други симптоми и т.н. 

Въпреки това, понякога болката е свързана с някакъв здравословен проблем. Така че може би е добра идея да бъдете прегледани от вашия лекар. 

Ето 8 възможни причини, поради които може да изпитвате болка под лявата гърда:

1. Мускулна треска

Ако забележите дискомфорт под лявата си гърда след интензивна тренировка, включваща гръдните мускули или други мускули в областта, които обикновено не използвате, има голям шанс просто да имате мускулна треска. Болката обикновено е тъпа и стягаща. Възможно е също така да боли повече, когато поемете дълбоко въздух или натиснете гърдите.

Ако болката е лека, тя ще изчезне в рамките на няколко дни до седмица и вероятно няма да се разпространи в други части на тялото.

2. Киселинен рефлукс

Киселинният рефлукс се случва, когато киселината от стомаха се върне обратно в хранопровода. Усеща се като притискане или парене в лявата и средната част на гърдите, което може да се разпространи към врата, гърба, челюстта или ръцете. 

За да се справите, просто трябва да промените начина си на хранене.

3. Костохондрит

Костохондрит възниква, когато имате възпаление в хрущяла, който свързва ребрата ви с гръдната кост. Болката, която обикновено засяга долната част на гръдния кош, може да се усеща тъпа и разяждаща и става по-интензивна, когато докоснете областта, поемете дълбоко въздух или кашляте. 

Не е напълно ясно обаче защо някои хора развиват това състояние. При някои хора може да е причинено от травма, вдигане на тежести, тежки упражнения или заболяване. 

Болката обикновено изчезва от само себе си, но трябва да избягвате вдигане или бутане на тежки неща за няколко седмици. Междувременно можете да направите някои разтягания, за да облекчите болката, като разтягане на вратата и поза сфинкс. 

4. Синдром на Тице

Това често се бърка с костохондрит, защото също се характеризира с възпаление в костохондралната става. Симптомите са почти едни и същи, но болката, причинена от синдрома на Тице, обикновено се усеща по-близо до рамото и засяга горната част на гръдния кош. Ще забележите и подуване на гърдите, което липсва при костохондрит.

В зависимост от това кои ребра са засегнати, може да боли повече, когато се движите или усуквате горната част на тялото. Може също да почувствате болката по-силно, когато седите или лежите в определени позиции. Кашлянето, кихането и повръщането също могат да бъдат болезнени. 

Никой не знае какво го причинява - някои смятат, че се дължи на малки травми на гърдите от напрежение по време на упражнения, респираторна инфекция или пристъпи на кашлица. 

5. Плеврит

Ако почувствате остра, пронизваща болка в гърдите или рамото, когато вдишвате дълбоко, има вероятност това да е резултат от плеврит, който е възпаление на лигавицата на белите дробове. Това се случва, когато възпалението в белите дробове се премести в плеврите и ги кара да се подуват и трият една в друга. 

Болката може да придружава вирусна инфекция или да е резултат от нараняване на гръдния кош или пневмония, в който случай ще имате също температура и кашлица. 

Ако плевритът е причинен от вирус, може да отнеме няколко дни, докато болката изчезне, но ако е бактериална пневмония, болката най-вероятно ще остане, докато не бъде излекувана. 

6. Хиатална херния

По-рядка причина за болка под лявата ви гърда, хиаталната херния е, когато горната част на стомаха се издува през диафрагмата, която разделя корема и гърдите ви. Болезненото усещане може да се усеща като издърпване или разкъсване на диафрагмата точно под лявата гърда. 

Малките хиатални хернии няма да причинят други симптоми, но по-големите могат да дойдат с киселини, киселинен рефлукс, задух, усещане за ситост скоро след хранене, повръщане на кръв и черни изпражнения.

7. Перикардит

Перикардитът е възпаление на външната обвивка на сърцето, наричана още перикард. Болка в гърдите възниква, когато подутите и раздразнени слоеве на перикарда се трият един в друг. 

Болката е остра и се влошава при дишане, тъй като разтягате гърдите си при вдишване и издишване. Продължителността варира в зависимост от вида на перикардита, който имате.

Други симптоми, които може да изпитате, включват кашлица, умора, подуване на краката, субфебрилна температура, ускорено сърцебиене, задух в легнало положение и подуване на стомаха.

8. Белодробна емболия

Белодробната емболия е кръвен съсирек в белия дроб. Най-често се среща при хора, които са претърпели скорошна операция, били са на легло или са седяли дълго време, като по време на полет, или са били бременни. Видът на болката варира, но обикновено е остра и пробождаща и се появява внезапно. 

Болката може да бъде придружена от замаяност, учестено дишане, задух, ускорен пулс, кашлица. Белодробната емболия може също да причини кръвен съсирек в крака, което го прави подут, червен и болезнен.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay