8 скрити признака на бременност, за които може би не знаете

8 скрити признака на бременност, за които може би не знаете
Pexels

Докато тялото ви върши тежката работа при отглеждането на бебето, то също така прави някои доста странни неща по време на процеса. Въпреки че може да се почувствате странно да сте в тяло, което се променя толкова много, вярвайте, че голяма част от това е нормално и не сте единствените. Постоянно течащ нос? Намалено либидо? Всичко това може да са скрити признаци на бременност, за които вероятно не сте чували.

8 скрити симптома на бременност, за които може би никога не сте чували:

1. Постоянно запушен нос

Какво е: иначе известен като ринит на бременността, това е основно усещането, че имате алергии или настинка - през цялото време. Може да имате запушен/течащ нос и кихане.

Защо се случва: По време на бременност към лигавиците (области като вагината, устата и носа) тече повече кръв. Това може да накара носа ви да тече.

Какво може да помогне: Първо говорете с вашия лекар, за да се уверите, че не е нещо по-сериозно. Ако имате затруднено дишане поради това, незабавно потърсете помощ. В противен случай лентите за нос могат да помогнат за отваряне на носните проходи, докато физиологичните спрейове за нос и овлажнителите могат да помогнат за овлажняване на лигавицата. 

2. Жажда за неядливи вещества

Какво е това: Това е жажда за неща с малка или никаква хранителна стойност. Специфичните желания могат да включват (но не се ограничават до) лед, скреж от фризера, мръсотия, глина, сурово брашно или царевично нишесте.

Защо се случва: Не знаем със сигурност, но много експерти подозират, че това състояние се развива, когато на бременна жена липсват определени минерали или витамини.

Какво може да помогне: Яденето на гореспоменатите вещества може да бъде вредно за вас и вашето бебе, така че е важно да потърсите помощ, ако усетите, че имате желание да хапвате странни неща. Говорете незабавно с вашия лекар, който може да ви предпише добавка с желязо.

3. Повишено слюноотделяне

Какво е: да се събуждате с повече лиги по възглавницата от обикновено? Птиализмът или хиперсаливацията е повишено производство на слюнка, което е често срещано по време на бременност.

Защо се случва: Хиперсаливация по време на бременност понякога може да бъде в отговор на цялото гадене и повръщане. Хормоните на бременността също могат да увеличат количеството, което произвеждат вашите слюнчени жлези.

Какво може да помогне: Ако имате постоянно гадене, опитайте се да ядете често, на малки порции. Уверете се, че получавате и редовни стоматологични грижи. Освен това можете да опитате да дъвчете дъвка или да смучете бонбони (бонбоните с джинджифил са чудесни за сутрешно гадене). 

4. Поява на кърма

Какво представлява: Кърмата – технически коластра – която изтича от зърната ви, докато сте бременна.

Защо се случва: Докато гърдите ви се подготвят да произвеждат коластра или първото мляко за вашето бебе, може да откриете, че те започват да текат, докато сте все още бременна. Обикновено се случва през нощта, което означава, че може да се събудите и да откриете петна по пижамата или чаршафите си. Това не се случва на всеки и изглежда няма голямо значение по отношение на способността за кърмене.

Какво може да помогне: Стига да не е кърваво, обикновено няма какво да ви притеснява (и няма начин да го предотвратите). 

5. Променено сексуално желание

Какво е това: Внезапно желание за секс много повече от обикновено - или много по-малко от обикновено.

Защо се случва: Променливите хормони могат да намалят либидото ви, както и нивото на изтощение, гадене и болки в гърба – всичко това, разбира се, може да попречи на либидото ви.

Но хормоните също могат да увеличат сексуалното ви желание. И целият този увеличен приток на кръв към таза ви може да ви накара да се почувствате допълнително в настроение, може да увеличи вагиналното смазване и може да направи секса по-добър.

Какво може да помогне: Слушайте тялото си. Ако ви казва, че има нужда от почивка, спете. Ако ви казва, че има нужда от секс, добре... забавлявайте се! Докато сте получили зелена светлина от вашия лекар да правите секс, насладете се на това време да се чувствате допълнително свързани с партньора си – просто може да се наложи да проявите малко креативност, когато коремът ви расте.

6. Кървящи венци

Какво е това: Нарича се гингивит, когато венците ви кървят лесно, особено когато си миете зъбите.

Защо се случва: Гингивитът по време на бременност може да бъде причинен от увеличен приток на кръв към венците ви или промени в тялото ви, които правят венците ви по-чувствителни към бактерии.

Какво може да помогне: Грижете се много за зъбите и венците си и посещавайте зъболекар за почистване два пъти годишно. Зъбната хигиена винаги е важна, а по време на бременност е още по-важна. Рутинната грижа за зъбите е безопасна по време на бременност и може да допринесе за много ползи за здравето на вас и вашето бебе. Просто не забравяйте да кажете на зъболекаря си, ако сте (или може да сте) бременна.

7. Сутрешно гадене, което всъщност е целодневно гадене

Какво представлява: Много жени, особено преди 14-та седмица, усещат гадене през целия ден, не само сутрин.

Защо се случва: Гаденето, предизвикано от бременност, се причинява от високите нива на хормон, наречен hCG в тялото ви (същият хормон, който откриват тестовете за бременност). Освен това, когато сте бременна, тялото ви е по-чувствително към променящите се нива на глюкоза (захар) в тялото ви – жените често установяват, че когато са гладни, им се гади.

Какво може да помогне: Яжте. Един от най-добрите начини за намаляване на гаденето по време на бременност е постоянното ядене на малки количества храна. Дръжте крекерите със себе си през цялото време и хапвайте по няколко на всеки час. Дръжте крекери до леглото си и хапвайте по няколко всеки път, когато станете посред нощ, за да пишкате. Не забравяйте да пиете и вода.

Ако прекарате 24 или повече часа, без да ядете или пиете, или ако повръщате и не можете да задържите нищо, отидете в спешното отделение - лесно е да се дехидратирате, така че вероятно ще ви дадат интравенозна течност (и лекарство, за да се почувствате по-добре).

8. Запек

Какво е: Затруднено движение на червата, трудно или рядко изхождане.

Защо се случва: Хормоните, които отпускат мускулите и тъканите в тялото ви по време на бременност, могат също така да разрушат всичко в храносмилателния ви тракт. Понякога това може да бъде причинено и от желязото във вашите пренатални витамини или от недостатъчен прием на фибри.

Какво може да помогне: Вода, вода, вода. Трябва да бъдете много добре хидратирани - около 10-12 чаши течност на ден. И яжте много плодове и зеленчуци, както и сини сливи, трици и зърнени храни с високо съдържание на фибри. Движението също може да ви помогне да задвижите нещата отново.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay