В кои случаи не трябва да приемате витамин D

В кои случаи не трябва да приемате витамин D
Canva

Витамин D е важен за поддържане на различни аспекти на здравето. Той играе ключова роля в усвояването на калций и фосфор, които са важни за здравето на костите и зъбите. Витамин D подпомага нормалното функциониране на имунната система. Има роля в регулирането на възпалителните процеси и може да помогне за предпазване от инфекции и болести. Също така може да подобри мускулната функция и да намали риска от падания и счупвания при по-възрастните хора.

Въпреки това, има някои общи случаи, при които би трябвало да бъдете внимателни или да избягвате приема на витамин D без консултация с лекар:

Хиперкалцемия (високи нива на калций в кръвта)

Ако имате проблеми с регулирането на калциевите нива в организма си, приемът на витамин D може да доведе до увеличение на нивата на калций и да предизвика проблеми.

Саркоидоза

Това е болест, при която се появяват образувания в тъканите. Приемът на витамин D може да увеличи риска от хиперкалцемия при хора със саркоидоза.

Туберкулоза

Витамин D може да повиши активността на туберкулозата, така че приемът му може да не е препоръчителен при този вид инфекция.

Хиперпаратиреоидизъм

Това е състояние, при което паратиреоидните жлези произвеждат твърде много паратормон, което води до увеличение на калциевите нива в кръвта.

Алергии или непоносимост към витамин D или негови добавки

Ако сте алергични или имате непоносимост към витамин D или някой от съставките на добавките, трябва да се въздържате от приема им.

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay