Високо кръвно налягане по време на бременност- какво трябва да знаете?

Високо кръвно налягане по време на бременност- какво трябва да знаете?
Pexels

Високото кръвно налягане, наречено и прееклампсия или еклампсия, е сериозно състояние, което може да се развие по време на бременността. То се характеризира с високо кръвно налягане и наличие на протеин в урината. Високото кръвно налягане по време на бременността може да бъде опасно както за майката, така и за развиващото се бебе.

Нормалното кръвно налягане по време на бременността обикновено е по-ниско от 140/90. Ако кръвното налягане надхвърли тези стойности, може да се постави диагноза "високо кръвно налягане по време на бременността".

Високото кръвно налягане по време на бременността може да доведе до сериозни усложнения като проблеми с бъбреците, нарушения в работата на черния дроб, предразположеност към тромбози и преждевременно раждане. В някои случаи, ако високото кръвно налягане не се контролира, то може да доведе до еклампсия - животозастрашаващо състояние. 

Ако имате високо кръвно налягане по време на бременността, е важно да се консултирате с лекаря си. Той ще ви проследява и ще ви предостави необходимото лечение.

Обикновено лечението включва контролиране на кръвното налягане чрез медикаменти, промени в хранителния режим и покой. При сериозни случаи, когато рисковете за майката и бебето са прекалено големи, лекарите може да решат да предизвикат раждане. 

Причините за високо кръвно налягане по време на бременност не са напълно ясни, но се смята, че следните фактори играят роля:

Промени в кръвообращението: През бременността се случват значителни промени в кръвообращението и функционирането на съдовата система. Ако тези промени не се случат правилно, може да възникнат проблеми с контрола на кръвното налягане.

Проблеми с функцията на бъбреците: Бъбреците имат важна роля в регулирането на кръвното налягане, като управляват нивата на течности и електролити в организма. Проблеми с функцията на бъбреците по време на бременността могат да доведат до високо кръвно налягане.

Проблеми със съдовата функция: Някои жени може да имат предразположеност към проблеми със съдовата функция, които могат да доведат до високо кръвно налягане по време на бременността. Това може да включва нарушения във вазодилатацията (разширение на кръвоносните съдове) и регулацията на възпалителните процеси в съдовете.

Генетични фактори: Наследените генетични фактори могат да повлияят на склонността на жената да развие високо кръвно налягане по време на бременността. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay