Втори триместър на бременността- какво трябва да знаете?

Ако сте броили дните до началото на втория триместър с нетърпение, не сте сами!

За много майки това е най-хубавия етап от бременността, когато не особено приятните симптоми от първия триместър се облекчават и цялостната енергия се покачва.

В този момент пристигането на вашето бебе (или бебета!) вече не изглежда като далечно бъдеще. Поради тази причина е добре да започнете да планирате, като същевременно поддържате емоционалното и физическото си здраве под контрол.

Ето какво трябва да знаете за втория триместър + няколко задачи за този период:

Какво да очаквате през втория триместър на бременността?

Продължавайки от седмица 13 до седмица 27 от бременността, много се случват през втория триместър. Гаденето и изтощението, често срещани през първия триместър, обикновено изчезват, но нарастващият ви корем напомня, че сте бременна. Освен това ще започнете да усещате бебешки ритници и обръщания!

През втория триместър ще продължите с редовните срещи с лекар или акушерка. Също така не е твърде рано да започнете да мислите за плана си за раждане. 

Какво трябва да научите по време на втория триместър на бременността?

1. Чести физически симптоми през втория триместър

През този период обикновено гаденето и липсата на енергия изчезват, но пък започват болките в кръста, дискомфорта от нарастващия корем и други. 

2. Изследване за гестационен диабет

Около 24-та седмица от бременността се прави насищане с глюкоза, за да се изключи потенциален гестационен диабет. Гестационният диабет е състояние, което се развива по време на бременността и обикновено изчезва след това. Ако се установи, че го имате, вашият лекар ще ви препоръча хранителен режим и евентуално инсулин.

3. Фетална морфология

Между 18-та и 23-та седмица на бременността се извършва и втората фетална морфология. При този преглед специалистът оглежда органите и системите на бебето, проверява развитието му, както и състоянието на шийката на матката. Това е един от най-важните прегледи по време на бременността, както и един от най-вълнуващите, тъй като ще имате възможността да видите бебето чрез доста детайлния ехограф. 

4. Секс 

При нормално протичаща бременност, сексът е напълно позволен, дори полезен. Ако имате обаче инфекция, скъсена шийка на матката, контракции и други, вероятно ще ви бъде забранено да имате полови контакти. 

5. Какво следва?

Макар да ви се струва, че има достатъчно време, време е да започнете да обмисляте къде и как искате да родите. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay