Две менструации в един месец- как се случва това?

Две менструации в един месец- как се случва това?
Pexels

Обикновената продължителност на менструацията е четири до пет дни веднъж месечно. Някои хора обаче може да имат две менструации в рамките на един месец.

Вашият менструален цикъл може да е отражение на определени аспекти на вашето здраве - и наличието на две менструации на месец може да е знак за проблем, който е по-голям отколкото си мислите. 

Две менструации на месец 

Само защото имате две менструации, които се появяват в рамките на един и същи календарен месец, не означава, че има проблем. Това е така, защото нормалният менструален цикъл е между 21 и 35 дни. Ако вашата менструация дойде в самото начало на този месец и след това се появи отново в края, това попада в рамките на нормалния прозорец.

Но не всеки има цикъл, който попада в този диапазон. От 14% до 25% от жените имат нередовен цикъл. Нередовният цикъл може да сигнализира за различни неща. Циклите може да са по-кратки или по-дълги от нормалното, течението да е по-тежко или по-слабо от нормалното и менструацията може да бъде придружена от други проблеми като спазми.

Полезно е да следите цикъла си, за да знаете какво означава нормално за вас. Ако имате цикъл, който се появява повече от веднъж на 21 дни, това е нещо, което се нарича полименорея или честа менструация. Това е един от няколкото начина менструацията да е нередовна. Но защо се случва?

Причини за чести менструации

Ако кървите по-рано от нормалната си менструация или имате зацапване между менструациите, има вероятност това да е само еднократна нередност. Но ако се случва повече от веднъж, нещо друго може да се случва с тялото ви.

Твърде краткият месечен цикъл може да показва хормонален дисбаланс на естроген, прогестерон или тестостерон, които участват в овулацията. Това може да причини нередовна овулация. По същество матката ви не е сигурна кога и колко да кърви.

Например, синдромът на поликистозните яйчници може да причини нередовно кървене. Това е хормонално разстройство, което засяга жени в детеродна възраст. Този синдром също излага хората на по-висок риск от диабет тип 2, високо кръвно налягане и рак на ендометриума.

Ето няколко други неща, които трябва да имате предвид, ако установите, че имате менструация по-рано от очакваното:

Бременност

Бременността е една от потенциалните причини за кървене два пъти за един месец. Ако сте сексуално активни, това е едно от първите неща, за които трябва да помислите. Някои жени имат нередовно кървене, когато са бременни.

Бъдете сигурни, че нередовното кървене може да бъде напълно нормално и да не е показателно, че има нещо нередно. Започнете, като направите тест за бременност и си запишете час за преглед.

Пубертет

По време на тийнейджърските години от живота е възможно да имате нередовен цикъл, след като сте получили първия си. Това означава, че понякога може да получите втора менструация за един месец, тъй като менструалните ви цикли започват да се регулират по-добре с течение на времето. Типичният менструален цикъл на тийнейджъри продължава между 21 и 45 дни.

Перименопауза

Перименопаузата може да е възможна причина, ако сте на около или над 40 години. Перименопаузата е време, когато е известно, че менструацията е нередовна и започвате да преминавате през преход към менопаузата. Перименопаузата е време, когато хормоните ви могат да бъдат навсякъде, овулацията може да е спорадична и можете да получите менструация два пъти в месеца. 

Функция на щитовидната жлеза

Вашата щитовидна жлеза, жлезата, която регулира метаболизма ви, може да бъде друга причина менструацията ви да се появи повече от веднъж. Щитовидната жлеза, която е свръх- (хипер-) или недостатъчно (хипо-) активна, може да промени честотата на вашата менструация. 

Ако щитовидната ви жлеза не произвежда достатъчно хормони за тялото ви, може да имате по-тежко кървене; ако е твърде много, може да имате по-слабо кървене. Ако някое от тези две състояния остане нелекувано, може да сте изложени на нередовна менструация или множество менструации за един месец.

Други потенциални причини

Други структурни проблеми, като миоми или полипи, също могат да доведат до допълнително кървене. Можете също да имате кървене от спирала или хормонални противозачатъчни хапчета.

Кога да посетите лекар?

Ако имате цикъл повече от веднъж месечно, свържете се с лекар. Независимо на какво се дължи, добре е да бъдете прегледани от лекар и да бъде установена причината чрез подходящите изследвания. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay