Защо не е добра идея да пиете вода по време на хранене?

Защо не е добра идея да пиете вода по време на хранене?
Pexels

Ако отидете на ресторант в западна страна, вероятно ще получите голяма чаша вода с лед и резени лимон, но в Япония може да получите само много малка чаша вода. Японците вярват, че водата може да попречи на вашия "храносмилателен огън", което прави по-трудно за тялото ви да смила храната. И въпреки че поддържането на подходяща хидратация е от решаващо значение за цялостното ви здраве, изпиването на чаша вода заедно с храненето може да причини повече вреда, отколкото полза.

Нека разберем защо японците, които са една от най-здравите нации в света, избират да не правят това:

1. Може да причини сухота в устата

Колкото и противоречиво да звучи, чаша вода по време на хранене може да изсуши слюнката ви. Някои хора обичат да добавят резен лимон към водата си, което я прави кисела напитка, която влияе върху секрецията на слюнката. Тъй като слюнката служи като здравословна "напитка" за вашата орална среда, сухотата в устата може да доведе до някои неприятни симптоми, включително лош дъх. Водата с лимон може също да влоши определени здравословни състояния, като киселинен рефлукс, и може да увреди емайла на зъбите ви.

2. Може да навреди на храносмилането ви

Когато пиете вода с храната си, слюнката ви се разрежда. Това от своя страна засяга отделянето на стомашни сокове, отговорни за смилането на храната. В резултат на това стомахът ви получава по-слаби сигнали за разграждане на храната, което може да доведе до подуване.

3. Забавя усвояването на хранителните вещества

Тъй като пиенето на вода по време на хранене разрежда храносмилателните ви сокове, това се отразява на естественото ниво на киселинност на стомаха ви. Това се отразява негативно на храносмилателната ви система и кара тялото ви да абсорбира по-малко витамини и хранителни вещества.

4. Може да причини киселини

Приемът на вода по време на хранене добавя обем към стомаха ви и увеличава натиска върху него. Това от своя страна може да влоши определени здравословни състояния и да увеличи риска от киселинен рефлукс. Тъй като пиенето на вода по време на хранене кара тялото ви да отделя по-малко храносмилателни ензими, това може да доведе до верижна реакция от странични ефекти, включително киселини.

5. Може да причини наддаване на тегло

Пиенето на вода, докато се храните, също може да ви накара да натрупате излишни килограми. Когато тялото ви не може да смила достатъчно добре храната, то я превръща в мазнини, което ви кара да наддавате повече. Приемът на вода по време на хранене също може да накара тялото ви да отдели повече инсулин в кръвта ви, което увеличава шансовете ви да складирате мазнини в тялото си.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay