Как да предпазим краката си от появата на гъбички?

Как да предпазим краката си от появата на гъбички?
Canva

Гъбичките на краката се появяват поради инфекция от гъбички, наречена тинея. Тинеите обичайно са предизвикани от гъби от рода Trichophyton, Epidermophyton или Microsporum, които наричаме дерматофити. Тези гъбички се развиват върху топли и влажни повърхности, като краката представляват идеална среда за тяхното размножаване.

Основните симптоми са свръхчувствителност, сърбеж, лющене на кожата, образуване на петна и неприятна миризма. Тези инфекции обикновено не са сериозни, но са изключително досадни, а ако се пренебрегнат, могат да се разпространят и да станат по-трудни за лечение.

За щастие, има начин да избегнем появата им. Ето как:

Поддържайте краката си чисти и сухи 

Редовното измиване и подсушаване на краката след баня или спортни дейности може да помогне да се предотврати натрупването на влага, което е благоприятно за развитието на гъбички. Уверете се, че сте подсушили краката си перфектно преди да си обуете чорапите.

Носете дишащи обувки

Заложете на обувки, които позволяват на краката да дишат и осигуряват добра вентилация. Избягвайте затворени обувки, особено при горещи и влажни условия.

Носете памучни чорапи

Памучните чорапи абсорбират по-добре влагата и помагат да се поддържат краката сухи. Избягвайте синтетични материали, които задържат влагата и стимулират развитието на гъбички.

Избягвайте ходенето на босо на обществени места

Специално на публични места, където пода и подове могат да бъдат източник на зараза. Носете сандали или халати в обществени бани, басейни, спа центрове и др.

Поддържайте ноктите си подрязани и чисти

Правилната грижа за ноктите може да намали риска от зараза с гъбички, особено при нокътните плочки на краката.

Избягвайте споделянето на лични предмети за грижа за краката

Не споделяйте кърпи, чорапи, обувки или инструменти за рязане на ноктите с други хора, тъй като това може да разпространи гъбички.

Използвайте антисептични препарати

При посещение на обществени места, където възниква риск от зараза, можете да използвате антисептични препарати или спрейове, които имат антигъбично действие.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay