Как се лекува високият холестерол?

Как се лекува високият холестерол?
Pexels

Холестеролът е восъчно вещество, което черният ви дроб произвежда и се намира в кръвта ви. Вашето тяло използва холестерол, за да произвежда витамин D, хормони и други вещества, които да ви помогнат да смилате храната. Докато тялото ви произвежда целия холестерол, от който се нуждае, можете да получите добавен холестерол от животински източници като месо и млечни продукти. В резултат на яденето на твърде много от тези храни може да сте изложени на повишен риск от развитие на висок холестерол.

Твърде много холестерол в тялото може да блокира притока на кръв, което прави по-вероятно да получите сериозни медицински усложнения като инсулт или инфаркт. Ето защо е толкова важно да знаете как да намалите холестерола си, ако имате висок холестерол.

Като цяло можете да лекувате високия холестерол с промени в начина на живот като подобрена диета и увеличаване на физическата активност. Въпреки това, ако корекциите в начина на живот не ви помагат да постигнете желаните резултати, вашият лекар може да ви предложи определени лекарства, за да доведете нивата на холестерола до здравословен диапазон. 

Коригиране на диетата

Ако имате висок холестерол, вашият лекар вероятно ще говори с вас за вашите хранителни навици и планове за хранене. За да ви помогне да намалите холестерола си, вашият лекар ще обсъди с вас промяна на вашата диета. В някои случаи може да бъдете насочени към диетолог, който може да ви помогне да разработите план за хранене, който е подходящ за вас.

Диетата, най-подходяща за намаляване на холестерола, се състои от: Плодове, зеленчуци, риба, боб, Меса, зърнени храни.

Вашият лекар може също да препоръча да се въздържате от: Сладкиши и десерти, тлъсти меса, храни с високо съдържание на сол и мазнини, алкохол, подсладени напитки.

Упражнения

Липсата на физическа активност може да увеличи риска от висок холестерол. Ако имате висок холестерол, по-честото движение на тялото може да ви помогне да доведете нивата си до здравословен диапазон.

Според Американската сърдечна асоциация, възрастните трябва да получават поне 150 минути аеробни упражнения с умерена интензивност седмично. Вашият лекар може да препоръча следните дейности:

Ходене или бягане

Пешеходен туризъм

Колоездене

Плуване

Танцуване

Йога

Имайте предвид: горните дейности не са изчерпателен списък от упражнения, които можете да изпълните. Важното е да намерите комбинация от дейности, които обичате да правите и да поддържате тялото си активно през цялата седмица.

Управление на теглото

Затлъстяването увеличава вероятността да имате висок холестерол. За да намалите нивата на холестерола си и да намалите риска от усложнения, вашият лекар може да препоръча да контролирате теглото си, ако сте със затлъстяване.

В повечето случаи те ще ви помогнат да постигнете всяка желана или препоръчана загуба на тегло с диетични промени и тренировъчна програма. Вашият лекар може също така да препоръча техники за управление на стреса, за да повиши емоционалното ви благополучие и да ви помогне да станете по-внимателни относно избора си на храна и упражнения - което може да ви помогне да отслабнете. Тези техники могат да включват медитация, дълбоко дишане и водене на дневник, между другото. 

Намаляване на стреса

Едно проучване, публикувано в Medicine през 2017 г., установява, че психологическият стрес е свързан с по-висок LDL (или "лош") холестерол и по-нисък HDL (или "добър") холестерол. Идентифицирането на вашите стресори и научаването как да ги управлявате може да помогне за намаляване на високите нива на холестерол.

Американската сърдечна асоциация има няколко препоръки за управление на стреса. Някои от тези стратегии включват:

Положителни разговори със себе си, като например "Ще направя най-доброто, което мога" или "Знам как да се справям с предизвикателствата"

Внимателност и медитация

Броене до 10 по време на стресова ситуация

Разходка сред природата

Йога

Въпреки че стресът е част от ежедневието, твърде много стрес или чувството, че не можете да управлявате стресорите правилно, може да понижи качеството ви на живот и да попречи на емоционалното ви здраве. В такива случаи може да откриете, че е полезно да говорите със специалист по психично здраве за терапия и допълнителна подкрепа. 

Избягване на употребата на вещества

Изследванията показват, че отказването от цигарите може да повиши HDL холестерола. HDL или "добрият" холестерол помага за намаляване на LDL или "лошия" холестерол от вашите артерии или кръвоносни съдове, които транспортират кислород и хранителни вещества до вашите органи и тъкани.

Освен това, пиенето на твърде много алкохол може да доведе до наддаване на тегло, което може да увеличи вашия LDL холестерол и да понижи вашия HDL холестерол. Лекарите препоръчват мъжете да не пият повече от две алкохолни напитки на ден, докато жените не трябва да консумират повече от едно питие на ден. 

Живот с висок холестерол

Ако разберете, че имате висок холестерол, вашият лекар може да ви помогне да разработите план за лечение, който е подходящ за вас. Това може да включва широка гама от възможности, включително диетични промени, програма за упражнения, техники за намаляване на стреса и лекарства.

Според Американската сърдечна асоциация, вашият лекар може също да предложи лекарства за понижаване на холестерола, ако:

Имате анамнеза за сърдечно заболяване или инсулт

Живеете с диабет

Вие сте на възраст от 40 до 75 години и имате ниво на LDL холестерол от 70 до 189 милиграма на децилитър (mg/dL)

Това, което е важно да знаете, е, че ранната проактивност относно нивата на холестерола може да помогне да ги върнете обратно до здравословни граници. Това може да намали риска от здравословни усложнения като инфаркт или инсулт и да намали вероятността от развитие на други здравословни състояния. Така че не чакайте да стане твърде късно и говорете с вашия лекар за това какво можете да направите, за да намалите холестерола си и да подобрите дългосрочното си качество на живот.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay