Какво казват крехките нокти за здравето

Какво казват крехките нокти за здравето

Редица проучвания показват, че ноктите ви могат да разкажат много за вашето здраве. Понякога проблемът с ноктите може да покаже сериозно медицинско състояние. Промяната в цвета и текстурата може да е признак на заболяване на белия дроб, сърцето или нервната система.

Ние вярваме, че всяко заболяване може да се овладее, стига да се хване на време. Ноктите ви не са просто аксесоар за красота. Те са тясно свързани със системите на цялото ви тяло. Ето някои признаци, че ноктите ви може да сигнализират за здравословни проблеми:

1. Гъбична инфекция

Плътният, крехък и обезцветен или жълт нокът вероятно е заразен с гъбички. За да предотвратите гъбични инфекции, не ходете боси на обществени места и пазете обувките си чисти и сухи.

Ако се открие инфекция, посетете дерматолог и следвайте внимателно неговите препоръки.

2. Болест на щитовидната жлеза

Крехките, сухи нокти, които се чупят и се разцепват, могат лесно да бъдат признак на проблеми с щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза е жлеза, която произвежда няколко важни хормона и нейната неизправност може да повлияе на вашето тегло, височина и дори телесна температура. Това състояние е сериозно, така че посетете Вашия лекар.

3. Анемия

Крехките нокти, съчетани със студени ръце и крака, могат да бъдат симптоми на анемия. Обикновено това заболяване включва замайване, слабост, главоболие, неравномерен сърдечен ритъм и гръдна болка. Анемията може да бъде причинена от тежка менструация, бременност, диета с ниско съдържание на желязо и витамин В12 или хронично бъбречно заболяване. Най-добрият начин на превенция е диета богата на желязо, съдържаща риба, боб, черен дроб и червено месо.

Също така, консултирайте се с Вашия лекар дали трябва да приемате добавки с желязо или витамин В12. И намалете приема на кафе.

4. Обсесивно-компулсивно разстройство или стрес

Ядете ли ноктите си, когато сте нервни? Ноктите ви не харесват това и ще станат много крехки. Също така, мръсните ръце са източник на бактерии.

5. Псориазис

Разделянето и жълтеникавочервените нокти често показват псориазис. Това заболяване често идва със сърбящи червени петна по кожата ви. За щастие в днешно време има много лечения за облекчаване на симптомите, включително кремове, хапчета и лазерна и светлинна терапия. Свържете се с дерматолог, който ще провери състоянието ви и ще избере подходящото решение за Вас.

6. Артрит

Ноктите, които са леко разцепени, могат да бъдат симптом на артрит. Това заболяване води до болезнени и често подути стави. Тази болест по-често засяга жените, въпреки че мъжете обикновено го получават в по-тежка форма. Също така се смята, че е силно повлияна от генетиката.

Лечението за артрит включва лекарства и упражнения, които ще поддържат вашите стави силни. Консултирайте се с Вашия лекар, за да изберете подходящото лекарство за Вас.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay