Какво представлява дизоргазмията или болезнения оргазъм?

Какво представлява дизоргазмията или болезнения оргазъм?
Pexels

Когато става въпрос за оргазъм, силната болка може да ви накара да се запитате: "Какво не е наред с мен?"

Въпреки че причините са неясни, някои хора развиват болезнени спазми в гениталиите или долната част на корема по време или след оргазъм. Дизоргазмия или болезнени оргазми могат да се случат на всеки, който има вагинален, пенисен или анален оргазъм.

Обикновено болезнените оргазми се дължат на физически, емоционални или умствени фактори. Например, болезнени вагинални оргазми могат да възникнат заради стегнати мускули на тазовото дъно. Доброкачествената хиперплазия на простатата или увеличената простата пък може да причини болезнени пенисни или анални оргазми. 

Лекарят може да попита за вашите симптоми, да извърши физически преглед и да назначи изследвания, за да диагностицира причината за болезнените оргазми. Лечението на дизоргазмия зависи от причината и може да включва лекарства или терапия на тазовото дъно.

Малко се знае за дизоргазмията, но някои доказателства сочат, че 75% от жените са изпитвали болка по време на секс. За разлика от това, изследванията показват, че до 25% от мъжете са имали болезнени оргазми.

Научете повече за възможните причини и рискови фактори за болезнени оргазми и как можете да ги лекувате:

Често срещани ли са болезнените оргазми?

Няма достатъчно доказателства, които да предполагат дали дизоргазмията е често срещана. Като цяло, болезненият секс е често срещан, като около 75% от жените съобщават за болка по време на секс поне веднъж в живота си. 
Изследователите също не знаят пълната степен на дисоргазмия сред мъжете. Някои данни сочат, че разпространението на болезнени оргазми сред мъжете варира от 1% до 25%.

Болка при различни видове секс

Болезнени оргазми могат да възникнат при всички полове и при различни видове секс, включително:

Анална стимулация

Еякулация

Вагинален или клиторен оргазъм

Болката по време на каквато и да е сексуална активност не е нормална. Различни физически, емоционални или психически фактори може да са виновниците, ако имате болезнен оргазъм.

Симптоми на дизоргазмия

Дизоргазмията причинява генитална или тазова болка по време на или след оргазъм.

Не се знае много за болезнените вагинални оргазми. Въпреки това, дизоргазмията може да бъде свързана с болезнен секс, който се проявява с вагинизъм и диспареуния. Вагинизмът причинява стягане на вагиналните мускули, което затруднява проникването. Диспареунията е генитална болка, която се появява преди, по време или след секс.

Симптомите на болезнения секс включват:

Страх от проникване поради болка

Малко или никакво желание за проникване или друга сексуална активност

Стегнати вагинални мускули

Вагинална болка

За разлика от това, изследователите са разгледали симптомите на дизоргазмия при мъжете. Например, проучване, публикувано през 2020 г., установява, че болезнените оргазми обикновено се случват на нивото на пениса. Болката може да се простира до тестисите, ректума или долната част на корема. Изследователите открили, че болката варира от тъпа до агонизираща, продължаваща до два дни.

Какво причинява болезнени оргазми?

Често проблемите със секса, като болезнени оргазми, възникват поради физически, емоционални или умствени фактори. При всички полове основните здравословни състояния, лекарства и психологически фактори (напр. тревожност, депресия, ниско самочувствие или сексуално насилие в миналото) могат да причинят дизоргазмия.

Други причини при жените:

Физическите рискови фактори включват:

Ендометриоза: Това е състояние, при което тъканта, която обикновено покрива вътрешността на матката, расте извън нея. Един от най-честите симптоми на ендометриозата е тазовата болка, която може да причини болезнен секс. Проучване, публикувано през 2021 г., установи, че някои хора с ендометриоза също съобщават за болка по време на оргазъм.

Мускулна дисфункция на тазовото дъно: тазовото дъно включва мускули, които поддържат тазовите органи. Тазовото дъно се свива по време на оргазъм, така че може да почувствате болка, ако тези мускули са прекалено стегнати.

Възпалително заболяване на таза: Това е инфекция на матката, фалопиевите тръби или яйчниците. Един от най-честите симптоми е тазовата болка, която може да причини болка по време на секс и оргазъм.

Миоми: Това са неракови образувания в матката. По време на оргазъм матката, шийката на матката и вагиналните мускули се свиват. Маточните миоми могат да възпрепятстват тези контракции, което води до болка. 

Други фактори при мъжете:

Физическите рискови фактори включват:

Доброкачествена хиперплазия на простатата: Това причинява уголемена простата, което се появява с възрастта и причинява затруднено уриниране.

Запушване на еякулаторния канал: Това е запушване на канала, който доставя сперма в уретрата по време на еякулация.

Инфекции: Например, инфекции, които причиняват възпаление на простатата и уретрата, могат да доведат до болезнена еякулация. 

Медикаменти: Антидепресантите и мускулните релаксанти могат да причинят болезнена еякулация.

Болка в таза: Изследванията показват, че почти 24% от хората със синдром на хронична болка в таза съобщават за болка по време на еякулация.

Пострадикална простатектомия: Това лечение на рак на простатата хирургично премахва простатата. Някои данни сочат, че 9% до 33% от хората имат болезнена еякулация след радикална простатектомия поради увреждане на нерв по време на операция.

Камъни в семенните везикули: Това са малки камъни, които се образуват в жлезите, които произвеждат сперма. Хората с инфекции, рак на простатата, рефлукс на урината или диабет са по-склонни да развият тези камъни, отколкото други.

Вазектомия: Макар и рядко, някои хора съобщават за болка по време на еякулация след вазектомия.

Как се диагностицира дизоргазмията?

Необходими са повече изследвания, за да се установят насоки за диагностициране на дизоргазмия. Все пак, за да определи причината за болезнените оргазми, лекарят вероятно ще попита за вашите симптоми и здравна история.

След това ще извърши физически преглед. Може също да се извърши преглед на таза. Лекарят може да провери мускулите на тазовото дъно, като вкара пръст във влагалището и опре другата си ръка в долната част на корема.

Въз основа на вашите симптоми, здравна история и физически преглед, лекарят може да назначи допълнителни изследвания.

Образни тестове, като ултразвук и ЯМР, могат да помогнат за диагностицирането на ендометриоза и миоми. По същия начин, трансректален ултразвук може да открие запушване на еякулаторния канал. 

Лечение на дизоргазмия

Лечението на дизоргазмията зависи от това какво причинява болезнените оргазми. Ако има физически проблем, лечението се насочва към него, а ако не се открие такъв, може да се консултирате с психолог и сексолог.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay