Какво се случва с тялото ви, ако пропускате закуската всеки ден

Какво се случва с тялото ви, ако пропускате закуската всеки ден

Закуската се счита за "най-важното хранене за деня". Но това повдига въпроса дали това твърдение е вярно или просто мит. Приблизително 25% от американците пропускат това хранене всеки ден и дори е станало тенденция да го правят.

Решихме да проучим различните предимства и недостатъци на закуската и бихме искали да споделим наученото с вас:

1. Може да наддавате на тегло

Въпреки идеята, че пропускането на закуската всеки ден може да доведе до загуба на тегло, това не е напълно правилно. Някои изследвания показват, че гладуването сутрин може да бъде свързано със затлъстяването не само при децата и по-младото население, но и сред възрастните хора.

Това може да се случи, тъй като пропускането на закуска може да накара хората да преядат по-късно. Храненето преди лягане води до напълняване. Но едно проучване също така показа, че пропускането на закуска може да доведе до наддаване на тегло, дори ако не преяждате през останалата част от деня, защото вътрешният часовник на тялото се нарушава.

2. Вашето настроение се влошава

Пропускането на закуската е свързано с разстройства на настроението сред възрастните. Хората, които не ядат сутрин, са склонни да имат депресия по-често. Също така, пропускането на първото хранене за деня 4 или 5 пъти седмично може да доведе до повишен риск от развитие на диабет тип 2 с 55%. Той може да бъде свързан и с ниски нива на кръвната захар.

Когато нивото на кръвната захар спадне, това води до бързи промени в настроението, като общо настроение и раздразнителност. Ето защо тя не трябва да бъде по-ниска от 70 милиграма на децилитър (mg / dL). 

3. Чувствате се уморени между 12 ч. и 16 ч. 

Сутрин, след дълга пауза без храна, запасите ви от гликоген са малко и се нуждаете от повече енергия, за да работите продуктивно. След като закусите, тялото ви започва да разгражда мастните киселини, за да произведе енергията, от която се нуждае. Ако не закусвате, дори и да се чувствате добре сутрин, може да се почувствате много изтощени след няколко часа. Можете също така да се мъчите да се съсредоточите върху нещата и да се чувствате уморени следобед.

4. Вашият процес на стареене може да бъде обърнат

Може да е трудно да се повярва, но пропускането на закуската може да обърне остаряването. Ограничаването на калориите и периодичното гладуване могат да помогнат за увеличаване на хормоните на растежа и понижаване на нивата на инсулин. Някои хора обаче могат да изберат да пропуснат вечерята вместо това.

5. Нивото на киселинност се повишава

Диетолозите казват, че закуската е още по-важна за хората, които имат киселинен рефлукс. Като я пропуснете, нивото на киселинност може да се повиши и можете да страдате от киселини и лошо храносмилане.

6. Може да ви се завие свят и да страдате от главоболие

Неправилната диета и пропускането на хранене може да предизвика главоболие или мигрена. Експертите казват, че дори забавената или нередовна закуска може да повлияе на тялото ви. Това обикновено се дължи на твърде ниски нива на глюкоза в кръвта на хората.

Главоболието, причинено от липса на храна, често е тежко и може да бъде придружено от леко гадене. Има и някои други симптоми, които могат да включват прозяване, бледност и изпотяване.

7. Нивото на кортизол може да се повиши

Пропускането на закуска може да доведе до повишено ниво на свободен кортизол, защото тялото ви може да го възприеме като стресово събитие. В резултат на това може да изпитате тревожност и раздразнителност. Добре е да си направите кръвен тест, за да проверите нивото на кортизол. 

8. Излагате се на по-висок риск от сърдечни заболявания

Хората, които редовно пропускат закуска, са около 21% по-склонни да страдат от сърдечни заболявания. Също така е важно да обърнете внимание на това, което ядете сутрин. Една поничка няма да е достатъчна, за да осигури на тялото ви необходимите хранителни вещества. Закуската трябва да е хранителна и съставена от полезни продукти. 

9. Може да имате лош дъх

 Тези, които пропускат закуската, са два пъти по-склонни да страдат от лош дъх. Някои хора могат напълно да не знаят за този проблем. Оставянето без храна сутрин позволява на бактериите, причиняващи миризма, да останат в устата.

10. Вашият менструален цикъл може да бъде нарушен

Изследванията показват, че пропускането на закуската може да бъде свързано с нередовен менструален цикъл. Също така увеличава предменструалната болка и спазми. Ако сте склонни да имате такива неща, по-добре е да започнете да се храните добре сутрин. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay