Какъв е допустимият дневен прием на захар и какво се случва, когато го надвишаваме?

Какъв е допустимият дневен прием на захар и какво се случва, когато го надвишаваме?
Canva

Допустимият дневен прием на захар може да варира в зависимост от възрастта, пола, нивото на активност и общото здраве на човека. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва, че захарта не трябва да превишава 10% от дневните калории, което съответства на около 50 грама за възрастен средно-здрав човек с нормално тегло.

Когато консумирате прекомерно количество захар, може да се случат някои от следните неща:

Повишен риск от заболявания

Прекомерният прием на захар е свързан с увеличен риск от различни заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, затлъстяване и кариеси.

Колебания в кръвната захар

Консумацията на големи количества захар може да доведе до бързо повишаване на кръвната захар, което може да бъде последвано от падане на нивата на кръвната захар. Това може да предизвика чувство на умора, раздразнителност и хипогликемия.

Затлъстяване

Захарта е калоричен продукт и консумацията на големи количества захар може да допринесе за натрупването на излишни калории, което води до натрупване на мазнини и затлъстяване.

Разваляне на зъбите

Консумацията на големи количества захар може да доведе до кариеси и други зъбни проблеми, особено ако не се поддържа добра хигиена на устата.

Ето защо е важно да се стремим към балансирано и здравословно хранене, като ограничаваме консумацията на захар до допустимите нива и предпочитаме комплексни въглехидрати, богати на фибри, като плодове, зеленчуци и целозърнести храни.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay