Крампи на краката- на какво се дължат и как да се справим?

Крампи на краката- на какво се дължат и как да се справим?
Pexels

Крампите в краката са необясними, спазмични съкращения на мускулите, които могат да причинят болка и дискомфорт. Обикновено се случват в мускулите на глезена, стъпалото или мускулите на прасците. Ето някои общи причини за крампи в краката и съвети за справяне с тях:

Дехидратация: Липсата на достатъчно течности в организма може да доведе до крампи. Важно е да пиете достатъчно вода през деня, както и по време на физическа активност.

Недостиг на електролити: Недостатъчните нива на електролитите като калий, магнезий и калций могат също да допринесат за получаването на крампи. Опитайте да включите в диетата си храни, богати на тези електролити, като банани, авокадо, орехи, сушени плодове и зеленчуци.

Претоварване на мускулите: Прекомерните упражнения или натоварване на определени мускулни групи може да предизвика крампи. Преди и след физическа активност разтягайте мускулите си и правете леки упражнения. 

Неудобни обувки: Носенето на обувки, които не осигуряват подходяща подкрепа или стискат краката, може да допринесе за крампите. Избягвайте тесните обувки и избирайте такива с подходяща и удобна подметка.

Минерални дефицити: Понякога ниските нива на някои минерали, като магнезий и калций са свързани с крампите в краката. Консултирайте се с вашия лекар относно приема на добавки или хранителни продукти, които могат да помогнат за възстановяване на нивата на тези минерали.

Масаж и разтягане: Ако получите крампа, можете да опитате следните техники за облекчаване на симптомите:

Масажирайте нежно засегнатия мускул, като използвате кръгови движения.

Разтягайте мускула, като му приложите деликатен тяга или го масажирате с леки натискания.

Поставете топъл компрес или намокрете кърпа с топла вода и я поставете върху засегнатата област. Ако крампите в краката се случват често или се влошават, е препоръчително да се консултирате с лекар, за да изключите други потенциални причини и да получите подходящо лечение или съвети за справяне с проблема.

В допълнение към вече споменатите причини, ето някои други фактори, които могат да допринесат за крампи в краката:

Нервни нарушения: Нервни проблеми като диабетна невропатия или компресия на нерви може да предизвикат крампи в краката. Това може да бъде свързано със симптоми като болка или сърбеж в краката. Ако имате подозрение за такива проблеми, е важно да се консултирате с лекар.

Лекарства: Някои видове лекарства могат да предизвикат крампи в краката като страничен ефект. Например, някои диуретици (лекарства за отвеждане на излишната течност от организма) или статини (лекарства за намаляване на холестерола) могат да бъдат свързани с крампи. Ако забележите връзка между приема на определено лекарство и крампи в краката, се консултирайте със своя лекар относно възможностите за смяна на лекарството или коригиране на дозата.

Изтощение на мускулите: Травми или претоварване на мускулите в краката може да предизвика крампи. Това може да се случи при спортуване или физически натоварвания, особено ако не сте достатъчно подготвени или не се предпазвате от прекомерно напрежение на мускулите.

Бременност: Крампи в краката са общо срещани при бременността, особено в последните месеци. Промените в хормоналния баланс и увеличеното натоварване на краката могат да допринесат за това състояние. Храненето с богати на калий и магнезий храни, разтягане на мускулите и носенето на удобни обувки може да помогне за облекчаване на крампите при бременност.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay