Матча: 5 ползи за здравето

Матча: 5 ползи за здравето
Canva

Матча е вид зелен чай, който се произвежда от специално отглеждани и обработвани чаени листа. Тази японска напитка се отличава с ярко зеления цвят и характерния си вкус. Предполага се, че матча има няколко ползи за здравето, включително:

Богат на антиоксиданти

Мача е източник на катехини, които са силни антиоксиданти. Те могат да помагат в борбата със свободните радикали в организма, които са свързани с различни болести и процеси на стареене.

Подобрява фокуса и жизеността

Мача съдържа аминокиселина L-теанин, която работи съвместно с кофеина, за да подобри фокуса и бодростта, като същевременно създава по-дълготраен ефект от стимулация в сравнение с други източници на кофеин.

Поддържа сърдечното здраве

Някои изследвания показват, че редовното консумиране на зелен чай, включително и матча, може да помага при поддържането на сърдечното здраве чрез намаляване на нивата на лошия холестерол и кръвното налягане.

Помага за контрола на теглото

Някои изследвания предполагат, че матча може да подпомогне процеса на отслабване чрез повишаване на метаболизма и намаляване на апетита.

Благоприятства глюкозната регулация

Има данни, които показват, че матча може да има благоприятен ефект върху глюкозната регулация и намаляване на риска от диабет тип 2.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay