Най-добрият начин да тренирате, ако имате диабет тип 2

Най-добрият начин да тренирате, ако имате диабет тип 2
unsplash

Тренирането в определени часове на деня и прилагането на определени видове активност може да помогне на хората с диабет тип 2 да извлекат максимума от тренировката, установява ново проучване. 

За разлика от диабет тип 1, диабет тип 2 понякога може да бъде обърнат с интервенции за здравословен начин на живот. 

Упражненията обикновено се предписват като лечение, заедно с диета и лекарства, но сами по себе си упражненията могат да предизвикат краткосрочен контрол на кръвната захар.

Упражненията са естественият инсулинов сенсибилизатор, което означава, че правят тялото ви по-чувствително към ефектите на инсулина. 

Мускулните и мастните клетки действат като гъби, абсорбират глюкозата от кръвния поток и я транспортират в клетките, което понижава нивата на кръвната захар. Упражненията подпомагат този процес, особено при хора с диабет тип 2, при които мускулите може да не са в състояние да абсорбират глюкозата, както обикновено.

Редовните упражнения са по-добри от почти всяко лекарство за подобряване на инсулиновата резистентност. 

Използване на упражнения за регулиране на диабет тип 2

За да разберат как упражненията помагат за регулирането на диабет тип 2, хората първо трябва да разберат какво се случва в тялото, за да причини заболяването.

Първо, с течение на времето тялото става по-малко чувствително към хормона инсулин. Тъй като тялото става по-малко чувствително към инсулин, мускулите не поемат глюкоза, както обикновено. Тялото се опитва да компенсира, като произвежда повече инсулин.

Това свръхнапрежение кара панкреаса - органът, който отделя инсулин - да се изтощи. В резултат на това вече не произвежда достатъчно инсулин.

Малин, който ръководи проучването, подчертава ползите от използването на упражнения за противодействие на инсулиновата резистентност.

Физическата активност не само помага за регулиране на кръвната захар и инсулина, но също така може да предотврати някои често срещани усложнения на диабета, включително сърдечни заболявания и увреждане на нервите.

За да определят как хората с диабет тип 2 могат най-добре да оптимизират упражненията, Малин и неговият екип анализират съществуващи проучвания, които разглеждат как различни видове упражнения – като високоинтензивни интервални тренировки (HIIT) и силови тренировки – влияят върху гликемичния контрол при хора с диабет тип 2, както и дали има значение или не кога се правят упражненията.

"Всеки тип упражнения, аеробни или силови, и упражненията по всяко време на деня се смятат за полезни за подпомагане на тялото да стане по-чувствително към инсулин", казва Малин. Така че първият фокус трябва да бъде върху всякакъв вид упражнения, когато можете. 

Следващата стъпка може да бъде оптимизирането на тези тренировки, за да получите най-много ползи, но физическата активност по какъвто и да е начин остава най-важното нещо.

Тренировките след хранене и вечерните са най-добри

Няколко проучвания са установили, че упражненията след хранене са най-добрият начин за оптимизиране на ползите от тренировка, когато става въпрос за гликемичен контрол.Тактически упражнения за укротяване на глюкозните скокове след хранене.

След хранене кръвната захар на човек се повишава. Но тренировката след хранене може да помогне за потушаване на тези пикове, като подтикне мускулите да поемат повече глюкоза от кръвта. Тъй като вечерята обикновено е най-голямото хранене за деня, упражненията следобед или вечер са малко по-добри за управление на глюкозата, отколкото упражненията сутрин.

Ако тренирате вечер, тези ползи продължават до следващата сутрин. 

Смесването на различни видове упражнения може да помогне

Комбинацията от кардио упражнения, упражнения за сила и гъвкавост е най-добра, особено когато хората остареят. "Кардиото помага за здравето на сърдечно-съдовата система; силовите упражнения помагат за поддържане на мускулната маса с напредване на възрастта; гъвкавостта помага за баланса и предотвратява паданията."

Ако можете да изберете само две, придържайте се към кардио и силова тренировка. Ако можете да правите едновременно силови и аеробни упражнения, ще получите най-добрите ползи за контрол на глюкозата. 

Смесването им също може да направи упражненията интересни и да ви позволи да правите повечето тренировки по времето на деня, което предпочитате, дори ако не е след хранене или вечер.

Използване на упражнения за разрушаване на инсулиновите бариери

Проучванията също така показват, че една от големите бариери пред упражненията е времето. Ключът към премахването на тази бариера може да бъде разделянето на упражненията на по-малки стъпки.

"Хората казват "Нямам 45 минути, за да тренирам", но можете да разделите това и да правите 15 минути след всяко хранене", казва Малин. "Проучванията показват, че разделянето на упражненията през деня е също толкова добро, ако не дори малко по-добро от една тренировка от 45 минути."

Проучване от 2021 г. установява, че дори изборът да се качат по стълбите намалява риска от развитие на метаболитен синдром, който включва диабет тип 2.

Изкачването на стълби или силовите тренировки само за 5 или 10 минути няколко пъти на ден могат значително да подобрят кръвната захар сред хората с диабет тип 2.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay