Насищане с глюкоза по време на бременност- какво трябва да знаем?

Насищане с глюкоза по време на бременност- какво трябва да знаем?
Pexels

По време на бременността се извършват различни изследвания, които включват и оценка на нивото на глюкоза в организма. Едно от основните изследвания, които се извършват, е оралният глюкозозен толерансен тест (ОГТТ), който се използва за диагностициране на гестационен диабет (диабет, който се развива по време на бременността).

Ето някои факти и препоръки, свързани с глюкозното насищане по време на бременност:

Оралният глюкозозен толерансен тест (ОГТТ): Това е стандартното изследване за оценка на глюкозната толерантност по време на бременността. В рамките на този тест, ще бъдете посъветвани да приемете определено количество глюкоза и след това ще се измери нивото на глюкоза в кръвта ви през определен период от време. Това изследване помага за ранното откриване на гестационен диабет.

Гестационен диабет: Гестационният диабет е временно състояние на незадоволителна глюкозна толерантност, което се развива по време на бременността. Ако получите диагноза за гестационен диабет, ще бъдете насочени към специалист по диабет и ще ви бъде предложен индивидуализиран план за лечение и контрол на нивата на глюкоза.

Рискови фактори: Някои фактори могат да увеличат риска от развитие на гестационен диабет, включително предишна история на гестационен диабет, предишно раждане на голямо дете, семейна история на диабет, родител с диабет и наднормено тегло преди бременността.

Лечение и контрол: Контролът на нивата на глюкоза по време на бременността е изключително важен. Вашето лечение може да включва промяна в диетата, упражнения и, в някои случаи, инсулин. Ще ви бъде дадена задачата да измервате нивата на глюкоза у дома и да записвате резултатите.

Важност на нормалните нива на глюкоза: Глюкозното насищане е важно за здравето на вас и на вашето бебе. Нерегулираните нива на глюкоза по време на бременността могат да доведат до усложнения като макросомия (голямо тегло на бебето), хипогликемия при новороденото, преждевременно раждане и други проблеми.

Винаги се консултирайте със своя лекар или гинеколог относно всички изследвания и препоръки, свързани с глюкозното насищане по време на бременността. Те ще ви дадат подробна информация и ще ви насочат към най-подходящите процедури за вас и вашето бебе.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay