Невенът и неговите лечебни свойства

Растение с много приложения

Невенът и неговите лечебни свойства

Невенът достига от 30 до 60 сантиметра височина, цветовете му греят от жълто до оранжево-жълто, дръжките и листата му са сочни и лепкави на пипане. Има различни разновидности: с пълни цветчета, със светли или тъмни тичинки, но в лечебната си сила те са равностойни.

Според народни поверия, ако след седем часа сутринта цветчетата са затворени, то значи, че още същият ден ще вали. Поради това в миналото невенът е бил считан за дъждопоказател.

В народната медицина растението се събира и прилага с цветовете, стъблата и листата. Те трябва обаче да се берат при силно слънце, тъй като тогава лечебната им сила е най-голяма.

Невенът е растение с много приложения. Както повечето билки, той също може да се използва като лечебно средство както с външно, така и с вътрешно приложение.

Вътрешно приложение
Невенът има пречистващо кръвта действие, затова докторите препоръчват да се пие запарка от невен при проблеми с черния дроб или висок холестерол. Освен това чаят помага в борбата с вирусите, възпаленията на дебелото черво, заболявания и язви на стомаха и вътрешни кръвоизливи.

Чаят се приготвя, като запарите с ¼ литър гореща вода една препълнена чаена лъжичка невен. Добре е да се пие по 1-2 чаши чай на ден за прочистване на организма.

Научете още любопитна информация за невена и неговите приложения при колегите от fitwell.bg!

2 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay