Нисък хемоглобин- какво точно представлява?

Нисък хемоглобин- какво точно представлява?
Pexels

Хемоглобинът е протеин в червените кръвни клетки, който пренася кислород в тялото ви. Понякога нивата на хемоглобина могат да станат твърде ниски. Има много причини, поради които човек може да има ниски нива на хемоглобина, вариращи от специфични медицински състояния до хранителни дефицити.

Ниският хемоглобин е нещо, с което трябва да се справите и за щастие има ефективни начини за справяне с него. Най-доброто лечение зависи от това какво причинява ниските нива.

Какво представлява хемоглобинът?

Хемоглобинът е протеин в червените кръвни клетки. Състои се от две части: протеин (глобин) и съединение, наречено хем, което се състои от железни атоми и червен пигмент (порфирин). Този пигмент придава червения цвят на кръвта.

Задачата на хемоглобина е да пренася кислород в тялото и да извежда въглеродния диоксид от тялото. Това означава, че способността на тялото ви да бъде правилно наситено с кислород зависи пряко от количеството хемоглобин в тялото ви. 

Какво се счита за нисък хемоглобин?

Нивата на хемоглобина се измерват чрез тест за хемоглобин. Този тест обикновено е част от пълна кръвна картина, която е кръвен тест, който измерва различни аспекти на вашата кръв.

Докато нормалните граници може леко да се различават от лаборатория до лаборатория, нормалните нива на хемоглобина обикновено попадат в следните граници:

Мъже 138-172

Жени 121-151

Новородени 140-240 

Бебета 95-130 

Всичко под тези нива може да се счита за ниско. Това сигнализира, че тялото ви не получава необходимия кислород. 

Какво е критично ниско ниво на хемоглобин?

Докато причината зад ниските нива на хемоглобина трябва да бъде диагностицирана, получаването на резултат от лабораторен тест, който показва ниски нива на хемоглобин, обикновено не е спешна медицинска помощ. Нивата на хемоглобина обаче могат да станат толкова ниски, че ситуацията да се счита за сериозна.

Критично ниските нива на хемоглобина могат да доведат до тежки резултати.

Какво причинява нисък хемоглобин?

Ниският хемоглобин често е свързан с анемия, състояние, при което имате необичайно ниско ниво на здрави червени кръвни клетки. Анемията най-често се развива от липса на достатъчно желязо, което е необходимо за производството на хемоглобин. Това е известно като желязодефицитна анемия.

Ниският хемоглобин също се свързва с пернициозна анемия, когато нивата на червените кръвни клетки спадат, защото червата ви не могат да абсорбират витамин В12, както и хемолитична анемия, когато червените кръвни клетки се унищожават по-бързо, отколкото могат да бъдат произведени.

Следното също може да причини нисък хемоглобин:

Таласемия, наследствено заболяване на кръвта, което кара тялото ви да има по-малко хемоглобин от нормалното

Сърповидно-клетъчна болест и други генетични заболявания, които засягат хемоглобина

Чернодробно заболяване

Хипотиреоидизъм

Кървене

Системен лупус 

Хронично бъбречно заболяване

Миелодиспластичен синдром

Твърде много вода в тялото

Недохранване

Липса на фолат или витамин B12

Симптоми на нисък хемоглобин

Някои хора с нисък хемоглобин, особено ако е само малко под нормата, може да не изпитат никакви очевидни симптоми. Други може да имат симптоми, особено с течение на времето или състоянието става по-сериозно.

Признаците за нисък хемоглобин са свързани с намалена оксигенация на кръвта, тъй като хемоглобинът е отговорен за транспортирането на кислород в тялото.

Честите симптоми на нисък хемоглобин включват:

Замаяност или припадъци

Мускулна слабост

Умора

Бледа кожа

Главоболие

Как се лекува нисък хемоглобин?

Начинът, по който се лекува ниският хемоглобин, зависи от причината. Ако вашето кръвно изследване покаже нисък хемоглобин, вашият лекар ще определи какво причинява ниските нива. След като получите диагноза, можете да започнете подходящо лечение. 

Някои от възможните лечения за нисък хемоглобин включват:

Кръвопреливане: Ниският хемоглобин, причинен от значителна кръвозагуба, обикновено изисква кръвопреливане. 

Добавки: Ако ниският ви хемоглобин е причинен от диетични недостатъци, вероятно ще ви бъдат дадени витаминни добавки, съдържащи желязо, фолиева киселина и витамин B12. Нивата на хемоглобина обикновено се повишават след шест до осем седмици. 

Интравенозна инфузия: Хората, които трябва бързо да повишат нивата си на желязо, може да се нуждаят от инфузия на желязо или B12. 

Трансплантация на костен мозък: Ниският хемоглобин, причинен от рак, често изисква трансплантация на костен мозък.

Когато хронично заболяване причинява ниските нива, лечението ще включва овладяване на това състояние. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay