Нисък хемоглобин при бременност- какво трябва да знаем, защо се случва и как да се справим?

Нисък хемоглобин при бременност- какво трябва да знаем, защо се случва и как да се справим?
Pexels

Ниският хемоглобин (анемия) по време на бременност е обичайно явление и засяга голям процент от бременните жени. Хемоглобинът е протеин в червените кръвни клетки, който носи кислород от белите дробове до другите тъкани в тялото. Промените в бременността могат да доведат до анемия поради следните причини:

1. Увеличение на обема на кръвта: Обемът на кръвта се увеличава значително по време на бременността, което означава, че е необходимо повече желязо за производство на допълнителни червени кръвни клетки.

2. По-високи нужди от желязо: Развиващото се бебе и плацентата изискват допълнително желязо, което може да доведе до намалени запаси от този минерал в организма на майката.

3. Липса на желязо в диетата: Недостатъчното консумиране на храни, богати на желязо, като червено месо, зеленчуци, яйца и зърнени храни, може да допринесе за ниското ниво на хемоглобина.

Как да се справим с ниския хемоглобин по време на бременност:

Добри хранителни навици: Важно е да включвате в диетата си храни, богати на желязо, като червено месо, птици, риба, яйца, зелени зеленчуци (спанак, броколи, зеле), плодове (грозде, смокини, кайсии) и зърнени храни (пълнозърнест хляб, овесени ядки).

Хранителни добавки: Вашият лекар може да препоръча прием на хранителни добавки, особено ако хемоглобинът ви е изключително нисък или диетата ви не е достатъчно богата на желязо.

Контролни прегледи: Редовните прегледи и изследвания, предписани от вашия гинеколог или акушер, са от съществено значение, за да се следи нивото на хемоглобина и да се установи анемията своевременно.

Спрете консумацията на чай и кафе: Тези напитки могат да намалят усвояването на желязо от храната.

Почивка и справяне със стреса: Достатъчното време за отдих и управление на стреса може да помогне за оптимизиране на абсорбцията на желязо и подобряване на нивата на хемоглобина.

Винаги е препоръчително да се консултирате със своя лекар или акушер, ако имате съмнения относно своите хранителни нужди и здравословното състояние по време на бременността. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay