Подуване по време на бременност - защо се случва и кога трябва да се притеснявате

Подуване по време на бременност - защо се случва и кога трябва да се притеснявате
Pexels

Били сте подготвени за гаденето при бременност. Знаели сте, че ще наддадете на тегло. Но никой не казва нищо за подутите пръсти - и глезени, прасци, бузи и пръсти на краката... от всички симптоми на бременност, подуването е едно от най-неочакваните и неприятни неща. Неща, които не сте знаели, че могат да се подуят, внезапно се надуват като балон.

Ако изпитвате забележимо подуване на краката и ръцете по време на бременност, определено не сте сами.

Какво причинява подуване по време на бременност?

Вашето тяло работи усилено, произвеждайки повече кръв и течности, за да подпомогне растежа на вашето бебе, плацентата и увеличения запас от мазнини (и всички други промени, през които тялото ви преминава). Цялата тази допълнителна течност може да ви накара да изглеждате и да се чувствате доста подути.

Вашето растящо бебе и матка също оказват голям натиск върху вашата кръвоносна и лимфна система, което също може да допринесе за подуване. Някои жени започват да забелязват подуването рано, но обикновено се развива през втория и третия триместър.

Въпреки че често имаме малък контрол върху подуването, някои неща, които могат да увеличат подуването по време на бременност, включват:

Стоене прави дълго време

Продължителна активност

Горещо време

Консумиране на много натрий (сол)

Ниски нива на калий

Високи нива на кофеин

Отокът на долните крайници е почти универсална находка в края на бременността. Така че не се тормозете за това! Вместо това се съсредоточете върху облекчаването на симптомите, когато можете, и знайте кога трябва да се свържете с вашия лекар.

Кога подуването по време на бременност е проблем?

Прееклампсия

Доскоро подуването беше един от симптомите, използвани за диагностициране на прееклампсия, състояние на бързо настъпващо високо кръвно налягане по време на бременност. Това вече не е част от диагностичните критерии - сега за диагностициране на състоянието се използват изследвания на урина и кръв, заедно с показанията на кръвното налягане. И все пак много жени с повишено кръвно налягане имат подуване, особено на лицето и ръцете.

Фондацията за прееклампсия пише:

"Ако мислите, че лицето ви става прекалено подпухнало, намерете своя снимка от малко преди бременността, за да я покажете на вашия лекар. Ако подуването на ръцете и краката ви стане тежко, може да забележите сериозен оток или обезцветяване на краката ви. Ако подозирате такъв вид оток, уведомете вашия лекар."

Трябва ли да се тревожите за отоците по време на бременност?

Отокът е признак на прекомерно подуване и показва задържане на течности. Това не винаги е знак за безпокойство, тъй като подуването е често срещано по време на бременност, особено в краката и стъпалата. Но ако отоците са забележими по ръцете или лицето ви или около очите ви, това може да е признак на прееклампсия. Обърнете се към вашия лекар, ако се притеснявате. Ако отокът е придружен и от промени в зрението, постоянно главоболие, внезапно наддаване на тегло или коремна болка, което може да означава прееклампсия, незабавно се обадете на вашия акушер-гинеколог. 

Кръвен съсирек

Дълбоката венозна тромбоза (ДВТ) е кръвен съсирек, който може да се образува във вените. Рискът от ДВТ се увеличава малко по време на бременност, тъй като тялото ви произвежда повече от компонента на кръвта, отговорен за съсирването. Други симптоми на кръвен съсирек включват болка, втвърдяване и зачервяване. Може също да забележите, че единият крак е по-подут от другия. Най-често срещаното място за кръвен съсирек е в долната част на краката, въпреки че може да се появи и на други места. Ако подозирате, че може да имате такъв, незабавно потърсете лекарска помощ.

Кожна инфекция

Ако развиете кожна инфекция, може също да имате подуване. Може също да имате треска, болка и мехури. Отново, това би било причина незабавно да потърсите медицинска помощ.

Други причини

Има и други редки усложнения, които могат да причинят подуване, като проблеми със сърцето или белите дробове. Когато се съмнявате, винаги е най-добре да говорите с вашия лекар, за да сте сигурни, че вие и вашето бебе сте в безопасност.

Как да намалите подуването по време на бременност?

След като се убедите, че не е нещо сериозно, има някои неща, които можете да направите, за да намалите подуването:

Вярвате или не, поддържането на наистина добра хидратация (8 или повече чаши течност на ден) може да помогне

Уверете се, че сменяте позициите си често и почивайте, когато можете, ако сте на крака много

Вдигайте краката си поне няколко пъти на ден

Опитайте да носите компресионни чорапи

Осигурете си балансирана диета с ниско съдържание на натрий и непреработена храна

Кога трябва да отидете на лекар за подуването по време на бременност?

Ако получите някой от тези симптоми, свържете се с вашия лекар възможно най-скоро:

Болка, зачервяване, втвърдяване и подуване в част от тялото ви

Единият крак е по-подут от другия

Подуване на лицето или ръцете

Постоянно главоболие

Промени в зрението

Замаяност

Болки в корема

Затруднено дишане

Треска

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay