Помагат ли ледените вани при свалянето на килограми?

Помагат ли ледените вани при свалянето на килограми?
Canva

Уелнес центрове от цял ​​свят вече предлагат терапия със студена вода, форма на криотерапия. Привържениците казват, че засилва метаболизма и ускорява възстановяването след тренировка, като същевременно подобрява имунитета. Повечето твърдения са подкрепени от науката. Съществуват някои доказателства, че терапията със студена вода може да увеличи изгарянето на калории, което води до загуба на мазнини.

Според специалистите тази практика може да облекчи болката, да намали възпалението и да засили кръвообращението. Действа, като намалява колко бързо усещането за болка преминава през нервите ви. Като се имат предвид тези аспекти, не е изненадващо, че студената терапия може също да успокои възпалените мускули, което ви позволява да тренирате по-интензивно за по-дълго време. Някои проучвания също предполагат, че може да намали реакцията на стрес, да подобри мозъчната функция и да предпази от сърдечни заболявания.

Както отбелязват учените, терапията със студена вода може да помогне и при отслабване. Не само повишава метаболизма в покой, но също така насърчава покафеняването на бялата мастна тъкан, което може да намали риска от затлъстяване.

Според проучване от 2000 г., потапянето в студена вода може да увеличи метаболизма ви със зашеметяващите 350%. Когато е изложено на ниски температури, тялото ви изгаря повече калории в опит да се стопли. Следователно редовните ледени бани и студените душове могат да доведат до загуба на мазнини.

Потапянето в студена вода също стимулира активността на кафявата мазнина (BAT), отбелязва International Journal of Circumpolar Health. Този тип мастна тъкан регулира телесната температура и увеличава изгарянето на калории, което може да помогне за предотвратяване на затлъстяването. В проучване от 2012 г. мъже, изложени на ниски температури в продължение на три часа, са изгорили допълнителни 250 калории само чрез BAТ. Друго проучване установява, че нашите стволови клетки започват да произвеждат кафява мазнина в отговор на ниските температури, както се съобщава в изданието на Scientific Reports от март 2018 г.

С течение на времето тази практика може да намали инсулиновата резистентност, което води до по-нисък риск от диабет и други сърдечно-метаболитни заболявания. 

Студената терапия има някои доста невероятни предимства, но това не означава, че трябва веднага да скочите в леденостудена вода, заради шока, който може да бъде опасен. Не трябва да опитвате процедурата, ако имате сърдечно-съдови проблеми или приемате лекарства, които понижават кръвното налягане или сърдечната честота. Ето защо е най-добре да получите одобрението на Вашия лекар, преди да започнете.

Ако всичко изглежда добре, започнете с постепенно излагане на тялото си на ниски температури като например да облеете тила си със студена вода.

В идеалния случай поддържайте температурата на водата под 20 градуса по целзий. Потопете се бавно, особено през първата минута. Облечете се с топли дрехи веднага след като излезете от водата, изпийте чаша чай от мента или други топли напитки и дайте време на тялото си да се върне към нормалната си температура. Що се отнася до честотата, добре е да правите ледени бани всеки ден, за да се възстановите по-бързо от тренировка или до три пъти седмично за засилване на метаболизма. 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay