Студен душ: Предимства и недостатъци

Студен душ: Предимства и недостатъци
Canva

Температурите навън постепенно се покачват и скоро ще дойде времето, в което термометрите ще надвишат 30 градуса и ще търсим хлад по всевъзможни начини. Един от тях е студеният душ, който ни помага да се освежим. Но трябва да имате предвид, че вземането на студен душ по време на горещините наистина има своите предимства и недостатъци. Ето подробен поглед върху двете:

Предимства

Охлаждане: Най-очевидното предимство е, че помага за понижаване на телесната температура, осигурявайки усещане за освежаване и облекчение от жегата.

Подобрява циркулацията: Студената вода стимулира кръвообращението, което може да помогне за доставяне на повече кислород и хранителни вещества до кожата и мускулите.

Подсилва имунната система: Студените душове могат да укрепят имунната система чрез излагане на тялото на внезапен студ, което го кара да реагира и да произвежда бели кръвни клетки.

Насърчава загубата на тегло: Някои проучвания показват, че студената вода може да увеличи метаболизма и да стимулира свалянето на тегло.

Освежава кожата: Студеният душ може да затвори порите, намалявайки производството на мазнини и придавайки на кожата свеж, здрав вид.

Недостатъци

Шок за системата: Рязката промяна в температурата може да бъде шокираща за тялото, особено за хора, които не са свикнали да вземат студени душове.

Риск от настинка: Въпреки че студените душове могат да засилят имунната система, те също така намаляват защитните сили на тялото, което потенциално увеличава риска от настинка.

Неудобство: За много хора студените душове могат да бъдат неудобни и неприятни, особено по време на горещо време, когато естественото желание е да се чувствате топли и комфортни.

Може да причини заболяване: Ако човек вече е болен или има треска, вземането на студен душ може да влоши състоянието му.

Въздействие върху косата и скалпа: Студената вода може да направи косата суха и чуплива, докато скалпът може да стане сърбящ и раздразнен.

Като цяло, докато студените душове имат няколко предимства, важно е да вземете предвид индивидуалните нужди и здравословно състояние, преди да решите дали да ги включите в рутината си. Ако някой реши да вземе студен душ, винаги трябва постепенно да намали температурата на водата и да избягва да стои под студения душ твърде дълго.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay