Избягвайте тези храни, ако имате тежка менструация

Избягвайте тези храни, ако имате тежка менструация
Canva

Тежката менструация, наречена и менорагия, може да бъде причинена от различни фактори, включително хормонални промени, нарушения в кръвоснабдяването или здравословни проблеми като фиброиди или ендометриоза.

Въпреки че храната сама по себе си не може да изцери или предотврати тежка менструация, има храни и напитки, които някои хора избягват поради техния потенциален влияние върху хормоналния баланс и възможните възпалителни ефекти. Обаче е важно отбелязване, че реакцията на всяко тяло към храните може да е индивидуална.

Ето някои общи препоръки за храни и напитки, които може би стои известна група хора избягват по време на тежка менструация:

Кофеин и тъмен шоколад

Някои хора избягват храни и напитки с високо съдържание на кофеин, тъй като те могат да влияят на нивата на адреналина и хормоналния баланс. Тъмният шоколад също може да бъде избягван поради високото му съдържание на кофеин и теобромин.

Сол или прекомерно солени храни

Прекаляването със солта може да допринесе за задържане на течности и увеличаване на подуването, което може да бъде нежелан ефект по време на менструация.

Млечни продукти

Някои жени избягват млечните продукти, тъй като те съдържат арахидонова киселина, която може да увеличи възпалението и болката.

Захар и преработени въглехидрати

Прекомерното консумиране на захар и преработени въглехидрати може да допринесе за възпалителни процеси в организма.

Алкохол

Алкохолните напитки могат да подействат като вазодилататори и да увеличат кръвотечението, което може да усили дискомфорта.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay