5 неща, които да разчистите преди или през есента

Рационализирайте пространството си, преди нещата да са натоварени за празничния сезон.

5 неща, които да разчистите преди или през есента
Pexels

Разчистването на дома ви може да помогне за облекчаване на стреса, повишаване на производителността и насърчаване на организацията. Но опитът да се направи една годишна пролетна организационна сесия може да бъде непосилен. Вместо това двугодишно или тримесечно разчистване, при което се фокусирате върху определени сезонни задачи, може да направи нещата по-добре. 

Помислете за тези пет неща, които да разчистите преди есента, така че да сте готови да нулирате и да прегърнете уютния сезон, преди да започне забързаният празничен сезон.

1. Направете прочистване 

Отървете се от скъсани дрехи или спортно облекло, които не стават или са повредени непоправимо. Включете децата, като прегледате техните неща за училище, дрехи и униформи. Изхвърлете химикалки с изчерпано мастило, лепила, които са изсъхнали, и класьори, които са виждали по-добри дни. 

Въпреки че може да искате да запазите ценни картини или работни тетрадки, които децата ще използват отново тази година, вероятно можете да хвърлите куп неща, които вече са непотребни. И помислете за рационализиране на тази купчина стари раници и кутии за обяд до един любим избор на дете.

Може също така да е време да организирате вашата стая или антре, така че детските училищни неща да не се окажат на разхвърляна купчина на пода. Разчистете чекмеджетата, направете място на закачалките и рафтовете за обувки.

2. Обърнете внимание на фризера и килера си

Преди да започнат празничните забавления, подредете кухненския си килер и направете място във фризера си.

Започнете, като изхвърлите всички артикули с изтекъл срок на годност, преди да сортирате останалите. Поставете артикулите с най-кратък срок на годност в предната част на рафтовете, организирайте килера си по зони, за да улесните намирането на нещата, и използвайте удобни контейнери за съхранение

Ще искате място за замразени зеленчуци и всички останали неща, така че бъдете безмилостни с изчистването на стари продукти от фризера. Също така си струва да сортирате нещата в зони, като използвате контейнери и етикети, когато е подходящо.

3. Хвърлете тоалетни принадлежности

След като лятото свърши, е подходящо време да почистите чекмеджетата си и да подредите нещата. По този начин можете да освободите място за успокояващи зимни балсами за устни, хидратиращи овлажнители и вазелин за суха кожа при студено време. 

Имате ли спрейове или слънцезащитни кремове с изтекъл срок на годност? Може би имате куп продукти, които седят в задната част на вашия тоалетен или аптечен шкаф, които не са виждали бял свят от години. И наистина ли ще използвате тази непрекъснато нарастваща купчина мини тоалетни принадлежности, които сте събрали от хотелите?

Трябва да помислите не само за организирането на шкафове за баня. Разчистването и организирането на плотовете в банята прави вашето пространство подобно на СПА център – идеално за онези мразовити есенни дни, когато искате да се отпуснете с дълго, успокояващо потапяне във ваната.

4. Освободете дрешниците 

Сега е моментът да освободите гардероба си от онези летни рокли, бански костюми и сандали, които не сте използвали тази година или няколко лета преди това. Рециклирайте тези, които са виждали по-добри дни, и обмислете да дарите тези, които просто не ви подхождат или вече не са вашият стил. Също така е време да  подредите зимната си екипировка, като поставите масивни пуловери, дъждовни якета и дълги панталони в предната част на рафтовете в подготовка за есенни разходки.

Увеличете максимално пространството в гардероба си, като сгънете внимателно дрехите, използвате закачалки на гърба на вратата и използвате контейнери под леглото за летни артикули, които няма да ви трябват до следващата година.

И ако имате време, организирайте и гардероба си за спално бельо. Отървете се от зацапаните от слънцето протрити кърпи – вашият местен приют за животни ще ги оцени – или ги преместете в тоалетната си, за да почистите капките или подгизнали кучета. Ако имате място, прехвърлете останалото в гаража или мазето си за съхранение до следващата пролет – или помислете за спестяващи място, вакуумно затварящи се торбички, които осигуряват повече място за тези дебели зимни завивки и уютни одеяла.

5. Освежете задния си двор

Не само вашата къща се нуждае от есенно почистване. Подреждането на вашия двор е от полза за вашата тревна площ, предпазва инструментите и мебелите от замръзване през зимата и означава, че с идването на пролетта ще сте готови незабавно да се възползвате от по-доброто време.

Събирането на листни отпадъци предпазва вашата тревна площ, намалява опасностите от подхлъзване при влажно време и премахва зимните места за укриване на нежелани същества. Също така ще искате да съхранявате или покривате външни мебели, играчки и други аксесоари за двора, за да намалите риска от щети от времето. За нестабилни мебели, които са виждали по-добри дни, отделете време да ги поправите, оцветите отново или рециклирате.

Сега е време и за годишното почистване на улуцитеОставянето на отломки и мокри листа в тях, когато настъпи зимата, увеличава вероятността от запушени канали, улуци, излизащи от дома ви, и други щети.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay