Как правилно да въведем алергените в менюто на детето

Как правилно да въведем алергените в менюто на детето
Canva

Въвеждането на нови храни в менюто на бебето трябва да се извършва постепенно и внимателно, особено когато става въпрос за потенциално алергени като плодове. Ето няколко стъпки, които можете да последвате, за да минимизирате риска от алергични реакции:

Започнете с една нова храна на всеки 3-5 дни

Давайте на бебето време да се адаптира към новата храна и да бъде появят възможни алергични реакции преди да добавите следващата нова храна в менюто.

Започнете с пюрирана форма

Започнете с пюрирани или изцедени форми на плодовете, тъй като това може да намали риска от алергии в сравнение с предлагането на цели плодове.

Избягвайте комбинирани храни

В началото, предлагайте само един вид плод, без да комбинирате с други нови храни. Така можете по-лесно да идентифицирате потенциалните източници на алергии.

Следете за реакции

Обърнете внимание на всякакви алергични реакции като обрив, подуване или раздразнение на устата. Ако забележите такива симптоми, прекратете предлагането на новата храна и се консултирайте с лекар.

Консултирайте се с лекар

Преди да започнете да въвеждате нови храни, консултирайте се с педиатър или детски лекар. Те могат да ви предоставят ценни съвети и насоки, към кои храни да бъдете по-внимателни, според специфичните нужди и история на здравето на вашето бебе.

Някои от плодовете, които често могат да предизвикат алергични реакции, включват:

  1. Ягоди
  2. Киви
  3. Череши
  4. Праскови
  5. Кайсии
  6. Ябълки
  7. Круши
  8. Банани
0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay