Каква е разликата между белия и черния сусам?

Каква е разликата между белия и черния сусам?
Canva

Белият и черният сусам са два различни вида сусамови семена, които се различават по своя цвят, вкус и хранителен състав. Ето основните разлики между двата вида:

Цвят

Както подсказва името им, белите сусамови семена са бели на цвят, докато черните сусамови семена са черни. Този цвят се определя от сорта сусам и степента на зрялост на семената.

Вкус

Белият сусам има лек, почти сладък вкус с нотка на ядки, докато черният сусам има по-дълбок, по-богат вкус с нотки на орех и понякога горчивина. Черният сусам обикновено се счита за по-ароматен от белия.

Хранителен състав

И белият, и черният сусам са богати на хранителни вещества, но имат някои разлики в състава си. Белият сусам обикновено има по-високо съдържание на фибри и протеини, докато черният сусам съдържа повече желязо, калций и антиоксиданти. И двата вида сусам са добри източници на здравословни мазнини, витамини и минерали.

Ползи за здравето

И двата вида сусам предлагат ползи за здравето, но черният сусам често се смята за по-здравословен поради по-високото си съдържание на желязо, калций и антиоксиданти. Тези антиоксиданти могат да помогнат за защита срещу увреждане на клетките и да намалят риска от хронични заболявания като сърдечни заболявания и рак.

Използване

Белият сусам често се използва в азиатската кухня, където се добавя към сосове, супи и пържени храни за допълнителен вкус и текстура. Той се използва широко в японската кухня за приготвяне на традиционно суши, ориз и други ястия. Черният сусам обикновено се използва в индийската кухня, където се добавя към къри, хляб и десерти. Може да се намери и в масла, пасти и други продукти.

Белият и черният сусам се различават по цвят, вкус и хранителен състав, но и двата вида предлагат уникални ползи за здравето и могат да добавят вкус и текстура към различни ястия.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay